Пълнените чушки са любимо ястие на може би основната част от всички хора в България, които изобщо обичат да консумират пиперки. Казва се, че колкото семейства има в страната, толкова са и рецептите за пълнени чушки. Всеки си има своя изпитана марка за това ястие.
Но няма лошо да се изпробва и нещо ново. Може би една от най-лесните плънки за пълнени чушки е тази с яйце и сирене. Разбиваме яйцата, натрошаваме сиренето, пълним чушките и печем. Бързо и лесно!
А сега и за любителите на месото - плънка за пълнени чушки с кайма и ориз.
500 г кайма
2 глави лук
2 моркова
1 к.ч. ориз
1 ч.ч. доматен сок
Черен пипер и сол
В дълбок тиган или касерола се капва малко мазнина и когато загрее, в нея се запържва каймата. Каймата се пържи и разбърква, докато не стана на трохи. След това се добавят нарязаните на дребно две глави лук и настърган или нарязан на супер ситно морков.
През зимата, ако пълним сушени чушки, лукът може да се замени и с два стръка праз.
След като каймата и зеленчуците се запържат, се добавят сол и черен пипер на вкус. Разбърква се. Оризът се измива и се изсипва в касеролата. Налива се доматеният сок. Щом оризът леко набъбне, плънката ни е готова. С тази плънка напълваме хубаво чушките и ги изпичаме.
Пълнените чушки са ястие с много разновидности - както постни, така и с месо. Всеки има право сам да избере това как да приготви ястието за семейството си и щом добави и по нещо от себе си към рецептата, се получава още по-цветно и разнообразно ястие.
А ако нямате време и търпение за пълнене, винаги можете да си приготвите пържени чушки в доматен сос - също любимо ястия на много българи.
Коментари