Никулден е празник на моряците, банкерите, търговците, освен това е празник на град Бургас и в православната църква на 6 декември се почита Свети Никола.
С други думи, дори да не сте именник, задължително празнувате на тази дата с подходяща трапеза за Никулден. По традиция тогава трябва да се направи задължително ястие от риба, като най-често се сервира пълнен шаран.
Подходящи подправки за риба за Никулден
Без подправки обаче рибата или пълненият шаран за Никулден няма да станат хубави. Най-подходящи подправки за риба са:
- девесил – задължителен за риба;
- джоджен – особено ако има ориз;
- мащерка – сладни съвсем леко и в комбинация с шарана става идеално;
- розмарин – който подчертава основните вкусове, но дава и много интересен собствен привкус;
- магданоз – подходящ е за всяка гозба;
- салвия - придава свежест на мазните риби;
- сол и черен пипер - разбира се, без които никоя гозба няма да се получи.
Ако искате, съчетайте няколко подправки, но от ароматните – изберете две, най-много три, за да не превземат вкуса и да горчи шаранът.
Плънки за шаран
- Плънката за шарана може да включва най-различни продукти – в зависимост от това какво харесвате във вашето семейство. Една от най-разпространените плънки за шарани е тази, която съдържа много лук, орехи и подправки – сол, черен пипер, мащерка, чубрица (при тях вече е въпрос на вкус). Всичко се запържва постепенно и след това пълните шарана. За да стане плънката по-различна, добавете малко гъби или пък маслини, най-добре без костилките.
- Можете да направите плънката с ориз/булгур и стафиди – става много интересно на вкус, сладни леко и чудесно се допълва с шарана. Стафидите в рецептата могат да бъдат заменени с малко сушени боровинки, дори сушени череши. Слагате малко лук, ориз, стафиди, и девесил, орехи, подправки по ваш вкус – постепенно добавяте всеки продукт в тигана и запържвате, след като сложите всичко добавяте малко вода, за да може оризът предварително (преди да го сложите в корема на шарана) да набъбне.
- Ако тази по-различна плънка за Никулденски шаран ви се струва твърде екзотично за вашия вкус, направете плънката с лук, кайма и ориз - отново последователно запържвате продуктите, добавяте малко джоджен и напълвате шаранчето. Внимавайте пълненият шаран да не стане прекалено мазен, имайки предвид мазнината на каймата и на шарана.
- Интересен начин за пълнене на шарана е с елда – добавете домати, гъби, малко бекон, кашкавал и орехи. Запържвате (много за кратко) постепенно елдата, нарязаните гъби и домати, бекона и орехите, слагате подправки – розмарин, малко сол и мащерка и най-накрая добавяте кашкавал на кубчета. Може да пропуснете бекона, тъй като шаранът по принцип е мазна риба.
След като сте напълнили и зашили шарана, може да сложите няколко парчета лимон върху него и да го изпечете. Пълненият шаран с елда се приготвя бавно – по-голямата подготовка е докато се напълни и зашие.
Режете приготвения шаран за Никулден на резени, сервирате заедно със свежа салата или някаква туршия и чаша червено вино. Да ви е сладко!
Освен пълнен шаран препоръчваме задължително да опитате и от панирания шаран, който с нищо не отстъпва на вкус от пълнения.
Вижте още идеи за печен шаран и пълнена риба.
Коментари