Навиването на баница на руло е един от многото начини за приготвяне на традиционното българско ястие.
Има много разнообразни вариации на баницата къпана, накъсана, традиционна, навита, на пънчета, мачкана, новогодишна, мързелива и каква ли още не. За този начин на приготвяне са ни нужни абсолютно същите съставки както за всяка баница като пакет кори за баница, кисело мляко, яйца, сирене, лимонада/газирана вода, сода/ бакплувер, масло. Необходимо е да направите сместа за баницата.
Начинът за навиване е лесен, вземете кора от баницата, ако са много тънки може да отделяте и по две кори. Намажете ги с част от сместа като съобразите количеството спрямо броя на корите, които ще намазвате. И така продължете като разстелете сместа по цялата площ на кората като преди това сте намазали с малко масло, отгоре поръсете обилно със любимото ви сирене.
Какво е баница без сирене?
Едно традиционно ястие не може без традиционен продукт, какво по-хубаво от едно домашно сирене. След като кората е намазана и поръсена с начупено сирене започнете да завивате от единия край към другия докато се получи едно стегнато руло.
Поставете го в тавата и продължете да навивате по същия начин и останалите кори като получените рула ги нареждате в продължение на предходното и така ще се получи една вита баница. Преди да изпечете напускайте малки бучки масло за хрупкава коричка.
Коментари