Ще се съгласите с нас, че няма нищо по-вкусно за закуска от ароматна и топла баница с яйца и сирене. Но в забързаното всекидневие все повече домакини посягат към рафта с готови кори за баница в супермаркета и лека-полека изкуството на разточването на кори за баница остава в миналото.
Днес все по-малко домакини знаят как сами даразточат тънки кори, от които да приготвят баница с праз и кайма или дори новогодишна баница с късмети. А това далеч не е толкова трудно, колкото си мислите. Трябва ви само време, желание и разбира се – точилка.
Корите за баница се разточват най-добре с дълга и тънка точилка, която предварително сте набрашнили.
И така, вземете малка топка с тесто, поставете го върху набрашнена повърхност и започнете са го разточвате равночерно във всички страни. Когато листът се увеличи по посипете леко с брашно и го увийте на точилката, след което внимателно го разточете с две ръце, като започнете от средата и постепенно движите ръцете към край.
Когато го разточите от едната страна, трябва да го завъртите и да го разточите и от другата, за да е еднакво изтънен листът. Не забравяйте да поръсвате щедро брашно, за да не залепне листа в процеса на изтъняване.
Разточването трябва да става постепенно и внимателно, за да не се скъса кората. Точи се, докато през кората можете „да прочетете вестник“, след което в единия край се слага от приготвената плънка и се навива.
Коментари