Домашно точените кори за баница отнема повече време, но чудесният вкус на приготвените с тях баници напълно оправдава усилията. За да си направите домашно точени кори, първо трябва да замесите тестото.
Предлагаме ви лесна рецепта, за която са необходими около 500 г брашно, по 1 ч.л. захар и сол, 2 с.л. оцет, 150 мл газирана вода, 200 мл хладка вода и ½ ч.ч. олио. Необходимо ви е допълнително брашно за разточването. От тези продукти замесете тесто (може да се наложи да сложите още малко брашно). Разделете го няколко топки, които се завиват във фолио за свежо съхранение и го оставете да престои около половин час.
След това вземете едната топка и я сложете върху набрашнена повърхност. Необходима ви е и точилка. Започнете да точите във вид на кръг, като поръсвате с брашно, за да не залепва точилката. Разточвайте и завъртайте кората, за да се поддържа кръглата форма.
След като постигнете желаната дебелина (кората трябва да е много тънка), я навийте внимателно на точилката и преместете. Направете така с всички кори и след това ги напълнете с плънка по избор. Резултатът е баница, която ще стане любима на цялото семейство. Вижте и две страхотни идеи: Зелник с точени кори и Баница с точени кори.
Коментари