Японска фирма пусна на пазара банани, чиято кора може да се яде, тъй като е по-мека от тази на обикновените екзотични плодове. Бананите се наричат Монге, а патентът им е собственост на фирмата D&T Farm.
Преведено от японски, Монге означава невероятен, и учените, създали този вид, споделят, че думата точно описва произведението им. Монге е дело на изследователска компания, специализирала се в производството на селскостопански продукти.
Методът е разработен, като е засадено бананово дръвче при първоначална температура от 60 градуса по Целзий. След това коренът е присаден в още по-топла почва, пише британския Метро.
Рязката температурна промяна трансформира кората на банана, тя става много тънка и може да се консумира. Тънкостта на кората е като на листо от маруля, заради което без усилие може да се хапне.
Експертите добавят и че в кората на банана се съдържат по-големи количества от витамин В6, както и магнезий, заради което консумацията ѝ би била много полезна за здравето.
Бананите от вида Монге са и по-сладки от обикновените банани, но и по-скъпи – един брой от тях струва 4 британски лири.
За момента от този екзотичен плод може да се купи единствено в Окаяма, Западна Япония, а количеството им е ограничено – седмично се предлагат не повече от 10 бройки.
Коментари