С узряването си бананът променя полезните си свойства и влиянието му върху тялото става различно.
Бананите са богати на минерали като калий и магнезий, както и фибри, което има положителен ефект върху чревната перисталтика и храносмилането. Но според проучване на индонезийски учени ползите от един банан зависят от неговата зрялост.
Зелен, жълт или кафяв банан
Трите степени на зрялост на бананите и техните полезни свойства:
Зелен банан - Незрелите банани съдържат много нишесте, което е източник на енергия. Те са практически без фруктоза и глюкоза, богати са на фибри и допринасят за здравето на чревната флора. Незрелият банан съдържа три пъти повече калий, който е отговорен за здравето на нервната система, сърдечната функция и регулирането на налягането и мускулния растеж.
Жълт банан - Тези банани съдържат най-много магнезий. Това хранително вещество участва активно в метаболизма и функционирането на нервната система, подпомага развитието на костите и зъбите. Ярко жълтият банан има 2 % повече протеин от зеления си аналог.
Презрял банан - Тези банани съдържат най-много фруктоза и глюкоза, които лесно се разграждат и впускат в кръвта. Благодарение на това кафеникавият банан може бързо да повиши нивата на кръвната захар, така че не трябва да се използва от диабетици. По-лесно се смила и улеснява храносмилането.
Експертите съветват да купувате неузрели банани. В зависимост от условията на съхранение и температурата той бавно променя цвета си и след няколко дни пожълтява, тоест достига половината зрялост.
Вижте и какви са приложенията на банановата кора.
С първите кафяви петна бананът започва да узрява напълно. Консистенцията и ползите за здравето на банана се променят с цвета, тъй като кората изтънява, а плодовете стават по-меки.
И тъй като вече най-вероятно ви се дояде банан, ви предлагаме да туширате това напрежение, като разгледате нашите предложения за сладкиши с банани или по-полезни бананови палачинки.
Коментари