Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как правилно да консумираме извара и как да я комбинираме?

Как правилно да консумираме извара и как да я комбинираме?

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716722
комбиниране на извара с мед

Изварата е доста популярен хранителен продукт. Прави се от различни видове мляко, като най-разпространена е изварата от краве мляко. Тя е отличен източник на протеини, около 18-20 грама на 100 г, в зависимост от маслеността й. Съдържа още витамини B, A, D, най-важните минерали калций, фосфор, сяра, манган, магнезий, калий, мед. И наистина, ако се комбинира правилно с други хранителлни продукти, изварата осигурява много полезни свойства и насища тялото с основни вещества, макро- и микроелементи.

Много спортисти и любители на здравословния начин на живот включват извара в диетата си, особено когато напълняват или отслабват. По време на диетата е оптимално да се яде продукт с ниско съдържание на мазнини, който се характеризира с ниско съдържание на калории - 72-76 kcal. Това се дължи на незначителното съдържание на въглехидрати (4-6%) и значително съдържание на протеин (20%). Ферментиралият млечен продукт ще бъде от полза за бременни жени и деца, тъй като съдържа калций.

С какви продукти трябва да се комбинира изварата?

Много хора имат непоносимост към лактоза (прясно мляко) и за тях изварата е най-приемливият вариант за консумация на млечни продукти. За по-добро усвояване на калция е желателно изварата да се комбинира с продукти като заквасена сметана, кисело мляко, зеленчуци, ядки, плодове, мед. Изварата се усвоява перфектно, ако я приготвите със зеленчуци под формата на салата. Ако последното се състои от зеленчуци, извара и билки, това може да бъде чудесна опция за вечеря или лека закуска.

Децата наистина не приветстват изварата, така че за добър вкус може да добавите череши, ябълки, банани или ягоди. Ако има нужда да увеличите съдържанието на мазнини, можете да добавите масло към изварата. За подслаждане можете да добавите мед при по-големи деца. Подходящо е да замените заквасената сметана с прясна сметана или натурално кисело мляко.

При изварата има оптимални комбинации:

- извара + плодове;

- извара + мед (полезно при настинки);

- извара + зеленчуци (чушки, лук, домати, краставици, зеленолистни);

- извара + заквасена сметана;

извара

- извара + кисело мляко;

- извара + ядки.

На базата на извара можете да приготвите нежна запеканка или да я използвате като пълнеж за пай или баница. Такива ястия са много вкусни, освен това насищат тялото. Апетитните сладкиши с извара обаче съвсем не са толкова здравословни, колкото си представяме. Можете да се насладите на такива сладкиши, ако не злоупотребявате с тях.

Кога е най-доброто време за ядене на извара?

Най-оптималният период за ядене на извара е закуската, особено за възрастни. Точно по това време храненето може да осигури на тялото енергия за целия ден. Също така е добре да ядете ястие с извара за обяд, основното е да комбинирате правилно продуктите. Например, не трябва да комбинирате млечният продукт със супи, включително месо. А пък за кърмачките и децата е препоръчително да консумират извара вечер, тъй като тя осигурява протеин за растеж.

Правилната комбинация на различни продукти с извара разнообразява диетата и я прави здравословна и вкусна. Въпреки това, както във всичко, важно е да знаете мярката: препоръчителната дневна порция не трябва да надвишава 250 грама.

С какви храни е нежелателно да се яде извара?

Основният компонент на изварата е казеинът, чието съдържание е над 50%. При разграждането му аминокиселините лесно се усвояват в стомаха. Тъй като това е сложен протеин, храносмилането отнема много време, така че изварата не трябва да се комбинира с храни, които са тежки за тялото. Това може да доведе до проблеми от стомашно-чревния тракт и тялото няма да усвои полезните свойства.

Не е желателно да се комбинира извара с такива продукти:

- месо и риба (категорията се състои от мазнини и протеини и отнема много време за смилане - възможно е да се получи метеоризъм);

- прясно мляко (високо съдържание на калций в продуктите);

как да консумираме извара

- кафе (голямото количество танини в напитката предотвратява усвояването на калций и не се комбинира с мляко);

- яйца, сирене (в продуктите има висок процент протеин, което забавя храносмилането на храната и намалява усвояването на хранителните вещества);

- картофи, хляб, сладкиши (тези продукти не трябва да се комбинират с извара, тъй като всяка категория се нуждае от различна среда - с висока киселинност и леко алкална).

А сега за сладкото, което обичаме да добавяме към прясната извара. Тялото се нуждае от протеин не веднъж, а всеки ден. Захарта, попадайки в стомаха, не се усвоява, което инхибира секрецията на стомашен сок. Изглежда, че това не е нищо особено, захарта няма да може да заобиколи стомаха, тъй като се озовава в капана на ферментирал млечен продукт.

В резултат на това конфитюрът със захар ферментира в стомаха и съответно протеинът не се усвоява, тъй като е лишен от оптималната среда. Разбира се, прясна извара и домашно сладко е съблазнителна комбинация, но не трябва да злоупотребявате с тази комбинация.

Вижте някои идеи за:

- разядки с извара;

- предястия с извара;

- крем с извара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest