Независимо на каква рецепта за картофени кюфтета сте хвърлили око, то няма как тя да бъде приготвена без подготовката на самите картофи. И тъй като това е ръководство за начинаещи при направата на картофени кюфтета, ние ще се постараем да сме възможно най-подробни в обясненията си.
За картофени кюфтета избирайте стари картофи, а не пресни. Също така е важно те да са със сравнително еднаква големина, за да могат да бъдат готови по едно и също време.
Измийте картофите много добре и без да ги белите, ги сложете в тенджера със студена вода, към която сте прибавили и 1- 2 щипки сол. Пуснете котлона на максимална степен, но веднага след като водата заври, го намалете на най-ниска степен. Колкото по-бавно се варят картофите, толкова по-вкусни стават те.
Проверявайте от време на с вилица дали картофите са се сварили достатъчно. Избирайте най-едрия картоф, за да можете да прецените степента им на готовност, а не набучквайте с вилицата всички картофи. Така биха се разкашкали.
Когато картофите вече са сварени, ги полейте със студена вода, за да могат да изстинат по-бързо. Ако не бързате чак толкова, ги оставете да изстинат сами, но изсипете врялата вода, в която са се варили досега.
Когато картофите изстинат, ги обелете и ги рендосайте. Тази процедура е необходима на практика за всички рецепти за картофени кюфтета.
Нашето предложение е към картофите да прибавите сирене или нещо леко запържено, защото в противен случай картофените кюфтета биха станали доста сухи. Какво да е запърженото? Например 1 настърган морков с малко ситно нарязан кромид лук. Или пък всякакви леко задушени зелении - лапад, спанак, киселец, пресен лук, пресен чесън и т.н. Можете да добавите и всичко накуп.
Задължително е обаче да сложите и 1 яйце, както и подправки по ваш избор - сол (ако слагате сирене, внимавайте сместа да не стане прекалено солена), черен пипер, копър, магданоз и т.н. Добра идея е да добавите и малко индийско орехче, ако търсите по-различен вкус.
Оставете сместа за картофените кюфтета да престои така за около 1 час, за да могат всички вкусове да се "слеят".
От картофената смес се оформят зеленчукови кюфтенца, които се овалват в брашно или галета, също може и разбити яйца преди това. Могат да бъдат пържени в тиган, но ако искате да са по-малко калорични, можете и да ги опечете кюфтета във фурната. Застелете тава с хартия за печене и ги подредете върху нея. Намажете всяко кюфтенце с олио, зехтин или разтопено масло и ги оставете да се пекат в предварително загрята на 200 °C фурна. Не ги покривайте и щом забележите, че са започнали да придобиват златист загар, значи са готови за консумация.
Картофените кюфтета могат да се консумират както топли, така и студени, но е добре към тях да поднесете и млечен или майонезен сос. Прибавяме и че са чудесно мезе към бира, така че освен Добър апетит! ще ви кажем и Наздраве!
Опитай и другите ни предложения за картофени кюфтета като тези картофени кюфтета с тиквички или нашите картофени кюфтета на фурна.
Коментари