Мекиците са една от най-често разпространените закуски в България. Заедно с пържените филийки те са едни от най-питателните закуски, за които човек може да си помисли. А пък и кой не се е събуждал всяка събота и неделя с мекичките на баба. Тази прекрасна закуска е за малки и големи и е способна да върне всеки в детството му, навявайки му само хубави и приятни спомени.
Мекиците са част от традиционната българска кухня. Това ястие представлява вид тестено изделие, което се приготвя от предварително замесено тесто, след което се пържи в сгорещено олио. Важно е тестото да се остави да втаса, за да може мекичките да станат по-бухали, а оттук - и по-вкусни. Колкото повече бухва тестото, толкова по-вкусни ще станат те.
Обикновено мекиците се поръсват с пудра захар, заливат се с мед, мажат се със сладко или конфитюр или се консумират със сирене.
При замесването на тестото за мекици може да се използват най-различни набухватели, сред които бакпулвер, сода бикарбонат, суха мая, жива мая за хляб, кисело мляко и други. В класическата рецепта обаче се използват само кисело мляко и сода бикарбонат.
В настоящата статия ще ви дадем класическата рецепта за мекици, която всеки може сам лесно да си направи у дома.
Продукти, които ще са ви необходими:
1. Сода бикарбонат - 1 с.л.
2. Кисело мляко - 400 - 500 г (една коричка)
3. Сол - 1ч.л.
4. Брашно
5. Яйце - 1 бр.
Начин на приготвяне:
В купа се изсипва предварително разбитото кисело мляко. Към него се добавят содата за хляб, разбитите яйца и солта. Всичко се разбърква добре. Брашното се пресява през сито и се прибавя към сместа в купата. Всичко се бърка, докато се получи меко тесто. Когато е готово, тестото се слага в намазнено с олио пликче и се оставя в хладилника за през нощта.
На следващия ден с намаслении с олио ръце се късат топчета от хладилното тесто, които се разтеглят добре и се слагат да се пържат в предварително нагорещен тиган с олио в него.
За по-мързеливите, на които не им се занимава да разтеглят тестото рано сутрин, може да набрашните масата и да го разточите с точилката, като след това го разрежете на парчета с нож.
Сервирайте мекиците, като поръсите със сол или пудра захар или намажете със сладко или сирене.
Коментари
Но обяснете ми защо смятате , че е класическа?