Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се правят мекици - ръководство за начинаещи

Как се правят мекици - ръководство за начинаещи

ЕлиЕли
Помощник Готвач
4124
Как се правят мекици - ръководство за начинаещи
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.

Мекиците са една от най-често разпространените закуски в България. Заедно с пържените филийки те са едни от най-питателните закуски, за които човек може да си помисли. А пък и кой не се е събуждал всяка събота и неделя с мекичките на баба. Тази прекрасна закуска е за малки и големи и е способна да върне всеки в детството му, навявайки му само хубави и приятни спомени.

Мекиците са част от традиционната българска кухня. Това ястие представлява вид тестено изделие, което се приготвя от предварително замесено тесто, след което се пържи в сгорещено олио. Важно е тестото да се остави да втаса, за да може мекичките да станат по-бухали, а оттук - и по-вкусни. Колкото повече бухва тестото, толкова по-вкусни ще станат те.

Тесто за мекици

Обикновено мекиците се поръсват с пудра захар, заливат се с мед, мажат се със сладко или конфитюр или се консумират със сирене.

При замесването на тестото за мекици може да се използват най-различни набухватели, сред които бакпулвер, сода бикарбонат, суха мая, жива мая за хляб, кисело мляко и други. В класическата рецепта обаче се използват само кисело мляко и сода бикарбонат.

В настоящата статия ще ви дадем класическата рецепта за мекици, която всеки може сам лесно да си направи у дома.

Продукти, които ще са ви необходими:

1. Сода бикарбонат - 1 с.л.

2. Кисело мляко - 400 - 500 г (една коричка)

3. Сол - 1ч.л.

4. Брашно

5. Яйце - 1 бр.

Начин на приготвяне:

Мекици

В купа се изсипва предварително разбитото кисело мляко. Към него се добавят содата за хляб, разбитите яйца и солта. Всичко се разбърква добре. Брашното се пресява през сито и се прибавя към сместа в купата. Всичко се бърка, докато се получи меко тесто. Когато е готово, тестото се слага в намазнено с олио пликче и се оставя в хладилника за през нощта.

На следващия ден с намаслении с олио ръце се късат топчета от хладилното тесто, които се разтеглят добре и се слагат да се пържат в предварително нагорещен тиган с олио в него.

За по-мързеливите, на които не им се занимава да разтеглят тестото рано сутрин, може да набрашните масата и да го разточите с точилката, като след това го разрежете на парчета с нож.

Сервирайте мекиците, като поръсите със сол или пудра захар или намажете със сладко или сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest