Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се правят сочни кюфтета - ръководство за начинаещи

Как се правят сочни кюфтета - ръководство за начинаещи

Сочни кюфтета

Обичате месото? Знаете ли, че кюфтетата са популярно ястие, познато по целия свят? Думата кюфте, която и до днес използваме, произлиза от персийската дума kūfta и означава смилам. Кюфтета са част и от турската, гръцката, френската, немската и италианската кухня.

В България кюфтетата присъстват на масата на всяко семейство. Традиционната рецепта за сочни кюфтета включва смляно на кайма месо, лук и подправки. Те обикновено се правят от свинско или телешко месо. Формата им може да бъде кръгла или плоска. Най-често се приготвят чрез пържене, печене на скара или в тава на фурна.

Тези вкусни месни изделия най-често се гарнират с лютеница, пържени картофи или салата. Могат да се консумират още със сос или под формата на яхния. Супата с миниатюрни кюфтенца пък наричаме Супа топчета.

Нямате опит в кухнята? Никога преди не сте правили кюфтета? Попадали сте на безброй рецепти, които ви се струват прекалено сложни?

Ето защо в тази статия ще ви научим точно как да си приготвите сочни домашни кюфтета. Експериментирайте още днес с тази лесна рецепта. Не губете повече време, а запретвайте ръкави!

Сладостта на тези сочни кюфтета, ще остане за дълго време във вашето съзнание. Оставете близките си да се насладят на уникалния им вкус и аромат.

Необходими продукти: 500 г кайма, 1 яйце, 2 глави кромид лук, 1 кг пресни домати, 1 скилидка чесън, 10 с.л. брашно, ¼ ч.ч. олио, 5 с.л. галета, 1 с.л. захар, риган и кимион, сол и черен пипер

Кюфтета със сос

Начин на приготвяне:

1. В голям съд сложете каймата, галетата и яйцето. Прибавете риган, кимион, сол и черен пипер на вкус. Омесете добре каймата и от нея оформете кюфтетата, които се овалват в брашното.

2. Сипете олиото в тенджера и добавете предварително нарязания чесън, настърганите домати, 2-те глави кромид лук, захарта и малко вода. Оставете да ври на тих огън в продължение на 5 мин. След това сложете вътре кюфтетата.

3. Започнете леко да бъркате ястието и щом се сгъсти, го осолете и махнете от огъня.

Готовите сочни кюфтета гарнирайте с ориз, картофено пюре или макарони.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest