Ако за американците стекът е символ на кулинарните предпочитания при месото, то за нас това е свинската пържола. Печеното свинско на скара, на фурна, мариновано, с много ароматни подправки или почти без наличие на такива, е любимо ястие, което създава приповдигнато настроение на трапезата.
Рецептата за свинска пържола е съвсем проста, но вкусната и крехка мръвка е резултат на майсторство и опитност, които се добиват с течение на времето.
Изпитани рецепти за свински пържоли на фурна има много, но начинаещите кулинари трябва да започнат с проста техника, от която по-късно ще създадат собствена изпитана рецепта за любимото на всички блюдо. Ето едно предложение, което не изисква особени кулинарни умения и е подходящо за начало.
Необходими продукти:
½ килограм свински пържоли
2 лъжици олио
1 лъжица мед
1 лъжица горчица
½ чаена чаша бира
Сол
Смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Олиото, горчицата и медът се разбъркват добре до получаване на текстура, подобна на каша. Пържолите се измиват, подсушават се и се поръсват със сол и черен пипер на вкус. После се намазват със смесените мазнина, горчица и мед и се подреждат в тава.
Тя трябва да бъде избрана така, че пържолите да се подредят плътно, без да остават празни места, но и без месото на се надипля вътре, защото няма да се изпече равномерно. Подредените пържоли се заливат с бирата. Покриват се с алуминиево фолио и се пекат около 60 минути на 200 градуса във фурната.
По време на печенето месото се обръща 2-3 пъти, за да се изпече равномерно навсякъде. Като се обръщат, пържолите няма да изсъхнат, както често се случва.
След това фолиото се отстранява и месото се запича още 10-15 минути до получаване на кафява коричка.
Ако по време на печенето бирата се изпари, се долива още. Може вместо бира да се долее вода. Важното е месото да не остане на сухо, защото се изгори.
Със соса, който се отделя при печенето, може да се залеят пържолите при сервиране. Подходяща гарнитура за пържолите на фурна са свежите зеленчукови салати.
Коментари