В почти всички държави от Източна и Централна Европа великденската трапеза се свързва с яйца, козунаци и агнешко месо. Те са символ на Великден и макар козунаците да са по-ново явление, консумацията на агнешко месо датира от векове.
Предполага се, че традицията на масата да се поднася агнешко месо произхожда от еврейския празник Пасха, но има източници, които ни връщат още по-назад във времето. Така или иначе агнешкото месо е задължително и няма как да си представим Великденската трапеза без него.
Традицията е то да е с кост, а в някои краища все още битува и схващането, че рамката на входната врата на дома трябва да бъде намазана с кръвта на току-що закланото агне, за да се предпази семейството от болести и смърт.
Ще оставим настрана тук историята за произхода на Великденските традиции и ще насочим мисълта си към това, което вълнува много хора, а именно ще поскъпне ли агнешкото месо за поредна година.
За съжаление, колкото и специализираните органи по контрол на храните да ни убеждават в противното, реалните факти сочат, че не всеки ще може да си позволи да посрещне Великден с агнешко на масата. Инфлацията, поскъпването на горивата, ток и фуражите, някои от които в троен размер, затрудняват овцевъдите.
Всъщност много ферми за отглеждане на овце и агнета вече са приключили с този бизнес, защото сметките не им излизат по никакъв начин. Докато миналата година агнетата са се изкупували на около 7 лв. живо тегло, то сега няма как да се продават на по-малко от 10 лв. Което, от своя страна, означава, че търговците ще пуснат агнешкото месо с около 20- 30% по-скъпо, отколкото е било миналата година.
Проверка на инспекторите показва, че няколко седмици преди Великден агнешкото се предлага в търговската мрежа на цена от около 20-30 лв. за килограм. В случая става въпрос за българското агнешко месо, с чието качество държавата ни се слави. Оскъпяването му се случва по търговската мрежа и от него по никакъв начин не са облагодетелствани животновъдите.
За да подкрепите българските производители, бихме ви препоръчали да развържете джоба си. На фона на обедняването на самите българи това е лесно да се каже и трудно да се направи. Ясно ни е. Алтернативата в подобен случай е да закупите за трапезата си агнешко - внос.
Поради безмитния внос на агнешко месо от Северна Македония например цената му на килограм е доста по-ниска. Можете дори да си закупите замразено агнешко от Нова Зеландия. Възможно е идеята да консумирате вносно агнешко да ви се струва абсурдна, но за съжаление това е единственият начин да си набавите месо на цена, която да е приемлива за семейството и бюджетът ви.
С едно парче прясно агнешко месо може да приготвите традиционни вкусотии като:
Коментари