Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Бегова чорба за Гинес готвят босненски готвачи

Бегова чорба за Гинес готвят босненски готвачи

MarianeMariane
Джедай
254955
Чорба

Готвачи от Босна се канят да атакуват Книгата на рекордите Гинес с един от най-тачените местни деликатеси – бегова чорба.

Майсторите на черпаците са приготвили казан с диаметър 2.5 м, височина 1 метър и вместимост 4100 литра, който да напълнят догоре с вкусната супа. В момента световният рекорд за количество приготвена храна е 4026 л.

Очаква се в казана да се поберат близо 15 000 порции от ароматната чорба, която е особено популярна в Сърбия, Македония и Босна. Те ще бъдат раздадени на гостите на конференцията, на граждани, присъстващи на събитието.

Готвене на Супа

Една част ще бъде дарена на кухните за бедни, съобщава председателят на Сдружението на готвачите на Босна и Херцеговина Нермин Ходжич.

За приготвянето на рекордната бегова чорба вече са приготвени 800 кг пилешко месо, 150 кг моркови, 50 кг лук, 5 кг бамя, 70 кг брашно, 15 кг магданоз, 75 л олио и 5 кг подправки.

Предлагаме ви и оригиналната рецепта за приготвянето на бегова чорба. За четири порции от нея ще ви трябват 500 г пилешко месо, 50 целина (корени), 50 г магданоз (корени), 1-2 бр. моркови, 100 г пресна бамя, 100 г ориз, 200 г заквасена сметана, 3 бр. жълтък, сол, черен пипер и лимонов сок, 50 г брашно и 50 г масло.

Измийте пилешкото месо, посолете го и го залейте със студена вода. Добавете ситно нарязаните корени от магданоз и целина, както и наситнените моркови и кипнете.

Пилешка Супа

Оставете да ври на тих огън. В отделен съд сварете да готовност бамята, като не забравяте да сложите във водата сока на половин лимон. Сварете ориза и го изплакнете със студена вода.

Обезкостете свареното пилешко месо и върнете обратно в тенджерата. Добавете отцедената баня и сварения ориз. Кипнете и варете още 7-8 минути.

Загрейте маслото и запържете в него брашното. Разредете с бульон от супата и изсипете в тенджерата при останалите продукти.

Варете беговата чорба още 4-5 минути, след което застройте със заквасената сметана, яйчените жълтъци и лимонов сок. Поръсете обилно с магданоз и поднесете гореща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest