Готвачи от Босна се канят да атакуват Книгата на рекордите Гинес с един от най-тачените местни деликатеси – бегова чорба.
Майсторите на черпаците са приготвили казан с диаметър 2.5 м, височина 1 метър и вместимост 4100 литра, който да напълнят догоре с вкусната супа. В момента световният рекорд за количество приготвена храна е 4026 л.
Очаква се в казана да се поберат близо 15 000 порции от ароматната чорба, която е особено популярна в Сърбия, Македония и Босна. Те ще бъдат раздадени на гостите на конференцията, на граждани, присъстващи на събитието.
Една част ще бъде дарена на кухните за бедни, съобщава председателят на Сдружението на готвачите на Босна и Херцеговина Нермин Ходжич.
За приготвянето на рекордната бегова чорба вече са приготвени 800 кг пилешко месо, 150 кг моркови, 50 кг лук, 5 кг бамя, 70 кг брашно, 15 кг магданоз, 75 л олио и 5 кг подправки.
Предлагаме ви и оригиналната рецепта за приготвянето на бегова чорба. За четири порции от нея ще ви трябват 500 г пилешко месо, 50 целина (корени), 50 г магданоз (корени), 1-2 бр. моркови, 100 г пресна бамя, 100 г ориз, 200 г заквасена сметана, 3 бр. жълтък, сол, черен пипер и лимонов сок, 50 г брашно и 50 г масло.
Измийте пилешкото месо, посолете го и го залейте със студена вода. Добавете ситно нарязаните корени от магданоз и целина, както и наситнените моркови и кипнете.
Оставете да ври на тих огън. В отделен съд сварете да готовност бамята, като не забравяте да сложите във водата сока на половин лимон. Сварете ориза и го изплакнете със студена вода.
Обезкостете свареното пилешко месо и върнете обратно в тенджерата. Добавете отцедената баня и сварения ориз. Кипнете и варете още 7-8 минути.
Загрейте маслото и запържете в него брашното. Разредете с бульон от супата и изсипете в тенджерата при останалите продукти.
Варете беговата чорба още 4-5 минути, след което застройте със заквасената сметана, яйчените жълтъци и лимонов сок. Поръсете обилно с магданоз и поднесете гореща.
Коментари