Традиционно на Великден на празничната трапеза присъства агнешкото. Вижте няколко идеи за вкусно агнешко печено.
Първото ни предложение за печено агнешко с картофи, розмарин и чесън.
Необходими продукти: агнешка плешка, смлян черен пипер, 2 с.л. зехтин, 5 клонки розмарин, сокът от ½ лимон, няколко скилидки чесън, 700 г пресни картофи.
Начин на приготвяне: Измийте и подсушете месото. Шпиковайте го, като с помощта на малко ножче направите дупчици в месото и вътре сложите чесъна и розмарин. Втрийте в месото черен пипер и сол.
Нарежете картофите и ги наредете в тавичка, а отгоре сложете месото. Полейте със зехтин и лимоновия сок и печете във фурна. Покрийте го с фолио, за да не прегаря, като в последните 10-15 минути махнете фолиото.
Следващата рецепта е печено агне с дреболии
Необходими продукти: 1 агне, 1 кг ориз, 500 г печурки, 1 китка лапад, 1 китка магданоз, девесил или джоджен, черен пипер и сол на вкус, 2 пакетчета по 125 г краве масло, 3 връзки зелен лук.
Начин на приготвяне: Почистете, сварете и нарежете агнешките дреболии. Предварително отделете булото от дреболиите, което след това ще се използва за покриване.
Измийте ориза, нарежете гъбите на филийки, накълцайте лука, магданоза и лапада. Разтопете едното пакетче масло и запържете всичко това, като добавите и подправките. Накрая прибавете и нарязаните дреболии, налейте горещата вода и когато всичко е готово, свалете от огъня.
Посолете агнето от вътре и от вън и го напълнете с приготвената смес. Зашийте го старателно и го сложете в подходяща тава. Намажете го отгоре с останалото масло и завийте с булото. Сложете малко вода в тавата и покрийте агнето с фолио. Печете половин час на 300 градуса и 3 часа на 50 градуса.
Последното ни предложение е отново за пълнено агнешко, но приготвено в пръстен гювеч.
Необходими продукти: 1 агне и дреболиите му, 500 г масло, 400 г ориз, 300 г стафиди, 10 връзки пресен лук, 2 връзки магданоз, 1 връзка пресен джоджен, 1 с.л. черен пипер.
Начин на приготвяне: Сварете и накълцайте дреболиите. В част от маслото запържете лука, после прибавете ориза и дреболиите. Добавете черния пипер, стафидите, магданоза и джоджена. Налейте малко от бульона, в който сварихте дреболиите. Получената плънка се задушава във фурната. Когато оризът е полусварен, я извадете. Напълнете агнето и зашийте отвора.
Поставете го в голям пръстен гювеч върху букови клонки или лозови пръчки, за да не залепва. Намажете го с масло и го сложете да се пече. След като се зачерви, го посолете и налейте малко топла вода.
Обливайте агнето от време на време с неговия собствен сос. Когато получи хрупкава коричка с червено-кафяв цвят, е готово. Поднесете порции, като използвате и соса.
Разгледайте и другите ни рецепти за:
- и дроб сарма;
Коментари