За Великденската трапеза по традиция се поднася агнешко месо, защото Исус Христос се е принесъл в жертва за човешките грехове като агне според Библията.
Ястието с агнешко обаче не се приготвя лесно и за да сте сигурни, че ще е идеално за Великден, най-добрите майстор-готвачи дават съвети за приготвяне на агнешко.
В следващите редове вижте най-добрите съвети за вкусно Великденско агнешко:
1. Печете 5-6 часа - ако приготвяте цяло агне за празника във фурна, то трябва да се пече минимум 5-6 часа на слаби градуси, като след втория час започнете редовно да го проверявате, за да не изгори;
Не оставяйте и съда, в който печете, без вода, защото в противен случай месото ще е много сухо;
2. Не прекалявайте с подправките - подправките правят едно ястие завършено, но ако загубите мярката, рискувате да развалите агнешкото за Великден;
Майсторите съветват също да се спирате на месо от шиле пред това на сукалче;
3. Месото трябва да е прясно - не е тайна, че най-вкусното месо е именно от животно, което е заколено наскоро, и затова търсете само прясно агнешко за празника.
Хубаво е също, преди да започнете с приготвянето и печенето на месото, да го оставите за 24 часа, за да може да се отцеди от кръвта;
4. Чевермето се осолява добре - ако решите да приготвяте агнешкото на чеверме, измийте добре агнето под струя течаща вода, подсушете го и го осолете добре, след което зашийте коремния отвор.
Чевермето се върти бавно, като месото трябва да се намира на около 30 сантиметра от жарта. Нужни са между 3-4 часа до пълното му опичане.
По време на печенето мажете агнето с лой, за да го предпазите от прегаряне. Агнето е опечено, когато от плешката му започне да излиза бял сок при набождане с дървено шишче.
Вижте и:
- дроб сарма;
- пълнено агне.
Коментари