Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съветите на майстор-готвачите за вкусно Великденско агнешко

Съветите на майстор-готвачите за вкусно Великденско агнешко

редакция:
Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Агнешко
Снимка: Ирина Андреева Jolie
Голяма тава за агне и лютеница - 57x20см-20%
Препоръчано за теб:
Голяма тава за агне и лютеница - 57x20см
198.00 лв.
158.40 лв.

За Великденската трапеза по традиция се поднася агнешко месо, защото Исус Христос се е принесъл в жертва за човешките грехове като агне според Библията.

Ястието с агнешко обаче не се приготвя лесно и за да сте сигурни, че ще е идеално за Великден, най-добрите майстор-готвачи дават съвети за приготвяне на агнешко.

В следващите редове вижте най-добрите съвети за вкусно Великденско агнешко:

1. Печете 5-6 часа - ако приготвяте цяло агне за празника във фурна, то трябва да се пече минимум 5-6 часа на слаби градуси, като след втория час започнете редовно да го проверявате, за да не изгори;

Не оставяйте и съда, в който печете, без вода, защото в противен случай месото ще е много сухо;

2. Не прекалявайте с подправките - подправките правят едно ястие завършено, но ако загубите мярката, рискувате да развалите агнешкото за Великден;

Агне

Майсторите съветват също да се спирате на месо от шиле пред това на сукалче;

3. Месото трябва да е прясно - не е тайна, че най-вкусното месо е именно от животно, което е заколено наскоро, и затова търсете само прясно агнешко за празника.

Хубаво е също, преди да започнете с приготвянето и печенето на месото, да го оставите за 24 часа, за да може да се отцеди от кръвта;

4. Чевермето се осолява добре - ако решите да приготвяте агнешкото на чеверме, измийте добре агнето под струя течаща вода, подсушете го и го осолете добре, след което зашийте коремния отвор.

Агне на чеверме

Чевермето се върти бавно, като месото трябва да се намира на около 30 сантиметра от жарта. Нужни са между 3-4 часа до пълното му опичане.

По време на печенето мажете агнето с лой, за да го предпазите от прегаряне. Агнето е опечено, когато от плешката му започне да излиза бял сок при набождане с дървено шишче.

Вижте и:

- печено агнешко бутче;

- дроб сарма;

- пълнено агне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest