Чевермето представлява печено агне или друг вид месо на жар. То се приготвя по специфичен начин. Чеверме се прави обикновено за Гергьовден.
Тайните, които трябва да знаете, за да приготвите вкусно чеверме, са:
- Огънят не трябва да е много силен;
- Огънят трябва да е горял малко преди да се сложи месото;
- Месото трябва да се сложи много хубаво на шиша, за да не се мърда само. Препоръчва се за захващане на месото към шиша да се използва канап;
- За вкусно чеверме се препоръчва да използвате месото на едногодишно агънце;
- Подправя се само със сол и пипер. Не са необходими други подправки;
- Огъня за чевермето трябва да се запали до зид;
- По време на печенето на чевермето месото се маже само с мазнина от самото агне;
- Шишът с нанизаното месо трябва да е на височина около 30 см над огъня;
- Чевермето се върти бавно и постоянно;
- Приготвянето на чевермето не става бързо. Отнема около 6 часа. Не бива да бързате.
Приготвянето на чеверме е трудоемко начинание. Трябва да имате търпение, става много бавно, но всичко си заслужава.
Коментари