Гювечетата са незаменим помощник на съвременната домакиня. В тях ястията стават вкусни и се сервират топли направо в съда, в който са приготвени.
С помощта на гювечета се готви бързо и лесно. В тях се готвят зеленчукови ястия, както и ястия от риба и различни видове месо в съчетание със зеленчуци и яйца.
При готвенете в гювечета трябва да се спазва едно важно правило – гювечетата, независимо дали са от глина или от йенско стъкло, се слагат в студена фурна и се затоплят постепенно. В противен случай те се спукват.
Гювечетата стават много вкусни, ако при приготвянето им използвате тестено капаче. То се прави от тесто, приготвено от брашно и вода, може да добавите малко суха мая.
Намажете ръбчето на гювечето с разбито яйце и фиксирайте капачето от тесто. Освен че по този начин гювечето става по-вкусно, при сервиране изглежда по-ефектно.
Преди да напълните гювечетата с продуктите за приготвянето на определено ястие, накиснете ги за един час в студена вода. Гювечетата се поставят само във фурна, не се готви върху котлон в гювече.
Когато изваждате гювечето от фурната, не го слагайте на прекалено студена повърхност, за да не се спука. Оставете го върху дървена дъска за рязане.
Много вкусно се получават гъбите с картофи в гювече. Необходими продукти: 1 килограм картофи, 500 грама печурки, 1 глава лук, 200 милилитра сметана, сол, масло, магданоз.
Нарежете гъбите на парченца, лука нарежете на колелца. Запържете с масло гъбите и лука. Нарежете обелените картофи на кръгчета, запържете ги в масло. Намажете отвътре гювечатата с масло, разпределете картофите, лука и гъбите и залейте с малко вода. Посолете, поръсете с черен пипер, добавете сметаната и нарязания на ситно магданоз. Печете около час.
Гювечета с пилешко по индийски се приготвят с 600 грама пилешко месо, 1 глава лук, половин чаена лъжичка къри, 100 грама масло, 200 милилитра сметана, 100 грама настърган кашкавал.
Лукът се нарязва на ситно и се запържва с масло и къри около две минути. Пилешкото месо се нарязва на парченца и се запържва. В гювечетата се слага по една чаена лъжичка масло, пилешкото месо, лукът, солта и сметаната. Поръсва се с настъргания кашкавал. Пече се 40 минути.
Коментари