Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на вкусното фрикасе

Тайната на вкусното фрикасе

редакция:
Вкусно фрикасе
Снимка: М. Иванова

Макар думата фрикасе да е френска, се предполага, че пилешко фрикасе, както и фрикасе от друг вид месо, се е приготвяло още преди векове в Англия.

В някои рецепти месото се запържва, но класическото фрикасе се приготвя само от сварено пилешко месо и в следващите редове ще се спрем именно на този вариант.

Основно правило при приготвянето на фрикасе е освен да сварите добре пилешкото месо, да приготвите от него и хубав бульон, който по-късно ще използвате за направата на ястието си.

Не си мислете, че само като оставите пилешкото месо да се вари и му добавите малко сол, то ще получите зашеметяващо вкусен пилешки бульон. Това е крайно недостатъчно!

В съда, в който се оставили пилешкото месо да се вари, добавете сол и малко нарязан на ситно корен от целина, пащърнак и корен от магданоз. Последният вече трудно се намира по магазините, но както на магданоза, така и на целината можете да използвате и надземните им части. Не забравяйте, че се използват не само листата на тези зеленчуци, достатъчно ароматни са и техните дръжки.

Ако имате под ръка и малко морков и кромид лук, не се колебайте да добавите и тях към пилешкия бульон. Това не са задължителни продукти, но ако използвате и тях, бульонът определено ще стане по-богат и ароматен.

Когато пилето е сварено, трябва да обезкостите месото (ако сте използвали пилешко месо с кокали) или просто да го накъсате (в случай, че сте избрали да използвате пилешко филе).

Бульонът се прецежда и се пристъпва към следващата крачка, а именно подготовката на соса за фрикасето.

Според някои бабини рецепти сосът за фрикасето се приготвя от масло, брашно, жълтъци и прясно мляко, но в наши дни много домакини заменят прясното мляко с кисело. Каквото и мляко да изберете, е важно не само то, но и яйцата да са били оставени на стайна температура, а не току-що извадени от хладилника.

Тайната на вкусното фрикасе

Подчертаваме, че тук няма да даваме конкретни пропорции, защото те зависят както от количеството пилешко месо, което сте сварили, така и от желаната от вас гъстота на соса.

В купа смесете 2-3 яйчни жълтъка, прясното или киселото мляко и добавете малко лимонов сок, за да избегнете сместа ви да стане на „парцали“. Разбъркайте много добре, така че да се получи хомогенна смес.

Загрейте в желания от вас съд маслото и добавете брашното при непрекъснато разбъркване. Последното условие е много важно, защото в противен случай ще се получат бучки.

Когато брашното придобие лек загар, започнете да добавяте постепенно и прецедения пилешки бульон. Не забравяйте да бъркате!

В повечето рецепти за пиле фрикасе можете да добавите и няколко скилидки чесън и зрънца черен пипер. Ако обичате подобни подправки, ви съветваме да не ги изпускате, като не забравяте, че скилидките чесън трябва да са ситно нарязани.

Най-накрая се добавя и яйчено-млечната смес, отново постепенно и с разбъркване и ястието се оставя да къкри така няколко минути.

Когато сосът се сгъсти достатъчно добавете към него и пилешкото месо и се насладете с любимите ви хора на изключително вкусното и успешно приготвено от вас фрикасе.

Вижте също три начина да си направим фрикасе или изпробвайте нашите изпитани рецепти за фрикасе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest