Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на вкусното фрикасе

Тайната на вкусното фрикасе

редакция:
Вкусно фрикасе
Снимка: М. Иванова

Макар думата фрикасе да е френска, се предполага, че пилешко фрикасе, както и фрикасе от друг вид месо, се е приготвяло още преди векове в Англия.

В някои рецепти месото се запържва, но класическото фрикасе се приготвя само от сварено пилешко месо и в следващите редове ще се спрем именно на този вариант.

Основно правило при приготвянето на фрикасе е освен да сварите добре пилешкото месо, да приготвите от него и хубав бульон, който по-късно ще използвате за направата на ястието си.

Не си мислете, че само като оставите пилешкото месо да се вари и му добавите малко сол, то ще получите зашеметяващо вкусен пилешки бульон. Това е крайно недостатъчно!

В съда, в който се оставили пилешкото месо да се вари, добавете сол и малко нарязан на ситно корен от целина, пащърнак и корен от магданоз. Последният вече трудно се намира по магазините, но както на магданоза, така и на целината можете да използвате и надземните им части. Не забравяйте, че се използват не само листата на тези зеленчуци, достатъчно ароматни са и техните дръжки.

Ако имате под ръка и малко морков и кромид лук, не се колебайте да добавите и тях към пилешкия бульон. Това не са задължителни продукти, но ако използвате и тях, бульонът определено ще стане по-богат и ароматен.

Когато пилето е сварено, трябва да обезкостите месото (ако сте използвали пилешко месо с кокали) или просто да го накъсате (в случай, че сте избрали да използвате пилешко филе).

Бульонът се прецежда и се пристъпва към следващата крачка, а именно подготовката на соса за фрикасето.

Според някои бабини рецепти сосът за фрикасето се приготвя от масло, брашно, жълтъци и прясно мляко, но в наши дни много домакини заменят прясното мляко с кисело. Каквото и мляко да изберете, е важно не само то, но и яйцата да са били оставени на стайна температура, а не току-що извадени от хладилника.

Тайната на вкусното фрикасе

Подчертаваме, че тук няма да даваме конкретни пропорции, защото те зависят както от количеството пилешко месо, което сте сварили, така и от желаната от вас гъстота на соса.

В купа смесете 2-3 яйчни жълтъка, прясното или киселото мляко и добавете малко лимонов сок, за да избегнете сместа ви да стане на „парцали“. Разбъркайте много добре, така че да се получи хомогенна смес.

Загрейте в желания от вас съд маслото и добавете брашното при непрекъснато разбъркване. Последното условие е много важно, защото в противен случай ще се получат бучки.

Когато брашното придобие лек загар, започнете да добавяте постепенно и прецедения пилешки бульон. Не забравяйте да бъркате!

В повечето рецепти за пиле фрикасе можете да добавите и няколко скилидки чесън и зрънца черен пипер. Ако обичате подобни подправки, ви съветваме да не ги изпускате, като не забравяте, че скилидките чесън трябва да са ситно нарязани.

Най-накрая се добавя и яйчено-млечната смес, отново постепенно и с разбъркване и ястието се оставя да къкри така няколко минути.

Когато сосът се сгъсти достатъчно добавете към него и пилешкото месо и се насладете с любимите ви хора на изключително вкусното и успешно приготвено от вас фрикасе.

Вижте също три начина да си направим фрикасе или изпробвайте нашите изпитани рецепти за фрикасе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен