По-малко от месец остава до деня, в който православните християни отбелязват Великден. По традиция на този ден на всяка трапеза присъстват красиво боядисани яйца, зелена салата и вкусно приготвено агнешко месо.
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) тази година ще обърне особено внимание на предлаганото в кланиците и месарски магазини агнешко месо. Засилени проверки се предвиждат в складовете за храни, търговските обекти и заведенията за обществено хранене.
Експертите от БАБХ ще следят внимателно за произхода, качеството и съхранението на предлаганото от магазините агнешко месо. Очакванията на служителите от БАБХ и българските животвоновъди и месопроизводители са, че евтино румънско агнешко месо ще залее родния пазар.
Всяка година между 100 000 и 200 000 хиляди агнета се внасят от Румъния. Северната ни съседка на снабдява с големи количества живи агнета на конкурентни цени, които се колят на българска територия и се представят за родно производство.
Според Асоциацията на животновъдите причина за конкурентните цени на румънските месопроизводители са изплатените европейски субсидии и помощи за отглеждането на добитък. Подобни субсидии в размер на 14 евро за отглеждане на животни се полагат и на българските стопани, но изплащането им в България се бави.
Това е причината румънските производители да подбиват цените на българските, като предлагат агнета на цена от около 3 лв. живо тегло. Независимо от произхода на агнешкото месо очакванията на бранша са цената му да надхвърли 14 лв. непосредствено преди Великден.
Ако сте решили да поглезите близките си с цяло агне за Великденската трапеза, ще трябва да си приготвите поне 140 – 150 лв. Търговците съветват гражданите, които имат възможност да закупят мечтания деликатес поне няколко дни предварително, защото около празниците има възможност месото да свърши бързо.
Особено внимателни трябва да бъдат любителите на агнешко непосредствено преди самия Великден, защото по време на празниците търговците, в желанието си за бърза печалба, са склонни за закупуват месо от съмнителни преработвателни цехове.
Инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните съветват гражданите да не купуват агнешко от съмнителни магазини или цехове, които не отговарят на елементарни хигиенни изисквания. Гаранция за произход на месото може да бъде само печата, които ветеринарен лекар е поставил.
Началник дирекция Контрол на храните в БАБХ, д-р Райна Иванова уверява гражданите, че: „Ще се проверяват всички видови храни, особено внимание ще се обръща на типичните за Великден и Гергьовден храни. Това са яйцата, боите за яйца, козунаците и агнешкото“. Според д-р Иванова стриктно ще се следи за маркировките на яйцата, ветеринарния печат на месото и етикетите на опаковките.
Ако обичате да похапвате вкусно агнешко, опитайте нашите предложения за:
- или агнешко с картофи на фурна.
Коментари
автора не прави елементарна разлика от цена за кг.живо агнешко и за кг.агнешко месо, т. е. че 6лв./кг.живо са равни на 12.лв/кг.месо и че това в магазините трябва да е с начислен ДДС,което ще рече 14,40лв./кг., а той заблуждава потребителя че това е два пъти по голяма цена и още по голяма лъжа "в румъния агнешкото било 3.ООлв./кг."- ДА ОТИДЕ И ДА СИ ГО КУПИ НА 3 ЕВРО И ТОГАВА ЩЕ СЕ ИЗВИНИ ЗА ГЛУПОСТИТЕ КОИТО ПИШЕ!