Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Внимание! Фалшив оцет и захар заливат пазара в сезона на зимнината

Внимание! Фалшив оцет и захар заливат пазара в сезона на зимнината

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Фалшив оцет

Със синтетична оцетна киселина и фалшива румънска захар производители мамят потребителите у нас. Двата продукта, освен че напълно съсипват зимнината, могат да и да са опасни за здравето при консумация.

За поредна година в сезона на туршиите и компотите производители са пуснали фалшив оцет. В месеците, когато българите най-често купуват оцет, пазарът предлага и менте, който се познава единствено по кода за хранителната добавка Е260 на етикета, показва проверка на вестник Телеграф.

С този надпис на етикета оцетът не е винен продукт, а изкуствена оцетна киселина. Закона за храните у нас не забранява продажбата на синтетичните продукти, но е задължително върху етикета да уведомят, че продуктът е имитация.

По тези правила синтетично произведеният оцет трябва да се наименува като кисел продукт. С надпис оцет на етикета трябва да се подават само продукти, получени след ферментацията на вино, плодове, плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход.

Синтетичната оцетна киселина се получава от карбониране на метанол и чрез определени химични реакции започва да прилича по вкус и цвят на натуралния оцет. Производителите се възползват от външната прилика и без проблеми предлагат фалшификата.

Зимнина

Фалшивят оцет обаче разваля зимнината, която традиционно много домакини приготвят по това време на годината. Оцетът-менте за нула време може да превърне туршията в зеленчукова супа.

Консумиран в по-голямо количество, синтетичния оцет става опасен и може да е причини за изгаряния на лигавицата.

При някои от бутилките производителите са смесили истинския оцет с неговата имитация в съотношение 1:1. Това също се разглежда като измама за потребителя, тъй като процесът не е описан върху етикета.

В сезона на зимнината на пазарите у нас се предлага и фалшива румънска захар, произведена от изкуствени подобрителни. По сладост тя с нищо не се различава от истинската захар, но е далеч от естествения продукт по критериите за стандарт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Дедо
Дедо
11.10.2015 00:36
Ейййй, хванал се някой да съчини нещо докато пътува в метрото, слага му гръмко заглавие и.... ето статия като горната.
Статия без автор и без конкретни марки, видове си е свободно съчинение... Е тази е неграмотно съчинение.
Истински оцет с неговата "имитация"... ама че професионално. Апропо, авторчето, точно за туршиите не е препоръчително да се използва истински оцет... помътняват. Прочети закона, преди да пишеш глупости!
Интересно ми е коя е тази захар.... фалшивата? Под каква марка се продава? Като искаш да си полезен, направи го?
1
1