Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Шоколадът ни теши по време на криза

Шоколадът ни теши по време на криза

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Шоколад

Във времената на тежка финансова криза се лишаваме от всякакви луксове и дребни удоволствия, за да можем да се справим с оскъдните средства. Оказва се, че дори и в най-тежките времена хората не могат да живеят без едно нещо – шоколад. Продажбите на сладкото изкушение са се задържали в същите граници както преди финансовата стагнация, а се очаква и да не спаднат в близките години.

Маркетинг експерти смятат, че евтините вкусотийки като шоколад и чипс идеално се вписват в изтънелия джоб на хората, поради което те продължават да ги купуват редовно. Шоколадът е устойчив на рецесията, защото хората винаги се обръщат към него – както за награда, така и за утешение от несполуките.

Иновациите в производството на шоколада също играят важна роля за водещите му позиции. Производителите не спират да измислят все по-вкусни разновидности, с които да поддържат любовта към какаовия продукт. Около 500 нови шоколадови продукти са пуснати в Англия само през изминалата година.

Освен вкусен и изключително обичан, шоколадът е и доста полезен. Чистият какаов продукти е богат на фенилетиламини – химически вещества, които се произвеждат от мозъка, когато човекът изпитва силни емоции. Именно тези вещества са част от хапчетата, които се пият от пациенти в депресивни състояния. Какъв е изводът – ами хапвайте шоколад за да не изпадате в тежки емоционални дупки.

От друга страна какаото стимулира производството на серотонин – още един всепризнат антидепресент. Освен това в състава му влизат важни вещества като магнезий, калий и желязо. Е, убедихте ли се вече, че похапването на шоколад носи не само наслада за сетивата, но и здравословни бонуси? Естествено, не се изкушавайте прекалено често от шоколадовите изделия, защото с повечето хубави неща не бива да се прекалява.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest