Великденските пости са истинско мъчение за хората, които искат да ги спазват, но постоянно мислят за вкусотиите, от които са принудени да се лишават.
Основна грешка е да се храните по начина, по който сте свикнали преди постите, като просто изключите от менюто си месото и животинските продукти.
На ваше разположение ще останат тестени и макаронени продукти, които според вас ще заситят глада ви. За да се превърнат постите не само в приятен, но и в здравословен период, насочете вниманието си към продукти, които сте игнорирали.
Ориентирайте се към бобовите култури, тъй като те са рекордьори по съдържание на белтъчини в растителния свят. Семейството на бобовите култури е огромно, но свикналите да се хранят с месо не им обръщат внимание.
Освен зрелия фасул, който заедно с лещата е най-често срещан в кухненските шкафове, съществуват десетки сортове леща, различни видове и цветове грах, соя и нахут.
Дребната червена леща, която съдържа до тридесет и пет процента белтъчини, може да се превърне в прекрасна основа за вкусна крем супа. Едрата зелена леща запазва формата си при варене и изглежда перфектно в супи и салати.
Дребната тъмна леща има орехов вкус и идеално се съчетава с различни видове зеленчуци. За да сварите леща за гарнитура, кипнете три части вода и пуснете вътре една част измита леща. Варете половин час до изпаряване на водата. Солете след сваряване.
Ако ви е скучен обикновеният сварен грах, направете пикантна индийска супа. Една чаена чаша грах сварете във вряща вода за половин час на слаб огън.
Не солете граха по време на готвене. Добавете нарязани на ситно морков и лук, парченце джинджифил и люта чушка, които предварително сте запържили с подправки на вкус като черен пипер, кардамон и кориандър.
Когато грахът е сварен, добавете пържените зеленчуци и сол и оставете да кипи три минути. Сервирайте супата гореща – тя ще ви зареди с енергия и ситост.
Наблягайте на зеленчуците не само в пресен, но и в готвен вид, още повече че морковите и гъбите имат нужда от малко мазнина, където да се разтворят полезните им вещества.
Лукът може да се приготви по изключително вкусен начин, който ще го направи любимо ястие по време на постите. Нарежете изчистената глава лук на едри пръстени, като се опитате да не се разпаднат. Оваляйте ги в брашно и ги запържете от двете страни до златисто.
Така сладкият сок се запазва, а заедно с него и полезните му вещества. Този начин на приготвяне е подходящ също така за моркови, репички и картофи. Можете да използвате пълнозърнесто или ръжено брашно за панировката.
Коментари