Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Десерти по време на пости

Десерти по време на пости

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Десерти по време на пости

По време на Великденските пости можете да се глезите с различни десерти, без при това да нарушавате църковния канон. В тези десерти не се използват яйца, мляко и млечни продукти.

Вкусни стават постните бисквити. Необходими продукти: 6 чаши брашно, 2 чаши нишесте, 1 чаша олио, 1 чаена лъжичка сода, щипка сол, половин чаена лъжичка оцет, чаша и половина вода, 2 чаши захар.

Брашното се смесва с нишестето и олиото до образуване на лепкава маса. Содата се гаси с оцет, добавя се солта и се добавя в тестото, разбърква се, добавя се водата и захарта.

Тестото не трябва да е много твърдо. Разточва се, нарязва се и се пече в предварително загрята фурна в продължение на петнадесет минути.

Много вкусен е меденият кекс. Необходими продукти: 1 чаша захар, 2 супени лъжици мед, половин чаша орехи, половин чаша стафиди, една ванилия, половин чаена лъжичка сода, половин чаена лъжичка оцет, брашно, колкото поеме.

Водата и захарта се смесват с една чаша топла вода до разтваряне. Охлажда се, добавя се брашното, докато не се постигне консистенция на заквасена сметана.

Добавят се орехите, предварително нарязани, ванилията, стафидите и содата, гасена с оцет. Всичко се разбърква и се пече двадесет минути в предварително загрята фурна.

Сладкишът с вишни е добър вариант за десерт по време на пости. Необходими продукти: чаша и половина сладко от вишни, 1 чаша захар, 1 чаша орехи, 1 ванилия, брашно колкото поеме, половин чаена лъжичка сода, половин чаена лъжичка оцет.

Смесват се чаша и половина вода, сладкото, захарта, нарязаните орехи, ванилията и се добавя брашно до консистенцията на заквасена сметана и гасената с оцет сода. Пече се петнадесет минути в предварително загрята фурна.

Вкусен десерт са печените ябълки с ориз. Ябълките се нарязват и се запичат, смесват се с предварително сварен ориз и се добавя щипка джинджифил.

Много вкусно се получава, ако се свари компот от сушени плодове без костилки. След като плодовете се сварят, на тънка струя се добавя грис и се разбърква, докато не стане напълно готов.

Цитрусовото желе също е много подходящо по време на пости. Необходими продукти: 4 портокала, 100 грама захар, 10 грама желатин, 1 лимон, половин чаша вода.

Захарта и желатинът се разтварят в топла вода, добавя се настърганата кора от половин портокал, сокът от портокалите и от един лимон, разбърква се, прецежда се, разпределя се в купички и се оставя да се стегне в хладилника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest