Скоро е Великден и отново е време за пости. Много хора спазват пълно въздържание от животински продукти и го правят с пълната вяра, че така са по-близо до Бога. Други минават на вегетарианска диета просто от желание да пречистят организма си в края на зимата.
Каквато и да е причината обаче, всички са наясно, че цветна и разнообразна, вегетарианската кухня е далеч от това да е скучна и безвкусна. И не само по време на пости. С времето тя доказа, че не е временна тенденция, но един истински начин на живот, който вдъхновява все повече и повече големите майстори в кухнята.
С нея зеленчукът се завръща в центъра на чинията и вече не е просто гарнитура за месото и рибата. Представителка на световната кухня, вегетарианската кухня се вдъхновява от различните краища на планетата и кара почитателите си да не спират да пътуват. Хумус, фалафели, леща, зеленчуково къри… са едни от най-предлаганите на вегетарианците.
Ето няколко 100 процента вегетариански рецепти, които ще ви бъдат от полза по време на пости, но и винаги, когато решите.
Двуцветна салата от киноа
За да приготвите тази изключително вкусна салата, така че да стигне поне за шестима, ще са ви нужни около 250 г киноа. Смесете я - бяла и червена - за по-добър вкус. Гответе я десетина минути във вода, която е два пъти повече на обем и е леко подсолена. Оставете да се охлади във водата, в която я варихте, а след това я изцедете.
Изплакнете една червена цикория (или всякаква друга здрава и месеста салата). Запазете най-големите листа и нарежете сърцевината. Подправете я с 3 супени лъжици зехтин, 2 супени лъжици балсамов оцет, 1 супена лъжица лимонов сок, сол, пипер и 1 фино нарязан лук. Добавете киноата и разбъркайте. Подредете запазените листа от цикория в купа и украсете с киноа. Сервирайте охладена.
Бургер с подправки
Изсипете 400 г червена леща в кипяща подсолена вода и я гответе около десетина минути. Вече извън огъня добавете около 200 г предварително приготвен булгур, оставете да се охлади и изцедете. Смесете, добавяйки две или три супени лъжици брашно, 4 главички запържен до златисто в зехтин шалот, една скилидка чесън и 30 гр пресен джинджифил.
Добавете по желание нарязани подправки, къри или всякаква друга подправка по ваш избор. Оставете сместа най-малко един час в хладилника. След това направете 6 бургера и леко ги запържете - за по около три минути от всяка страна в горещ зехтин. Запечете във фурната и 6 хлебчета за бургер, срязани на две. Сложете в тях по един “стек” от леща и булгур, пресни листа от салата, парче тофу, кръгчета от домати и от червен лук.
Ягодова мелба
Тази рецепта е за онези, които не спазват строг пост, а по-скоро са решили да ограничат месото. Рецептата може да бъде напълно постна, ако млякото не е от животински произход.
Пригответе сладолед от кисело мляко. За целта разбийте 6 цели кисели млека (краве, козе или соево), с 200 г захар (може да използвате и сироп от агаве или оризов сироп).
Добавете сока и настърганата кора от един голям лимон и го пригответе с машина за сладолед според указаното време. Направете след това сладоледени топки и ги разделете в шест купи. Покрийте с ягоди, малини и боровинки.
Коментари