30-ти януари е датата, на която в САЩ се чества Националният ден на кроасаните. Не е ясно по чия идея се отбелязва това събитие, но е факт, че то е изключително вкусно и намира все по-голяма популярност и извън Америка.
Кроасаните са сладкиши с формата на кифла, характерни за френската кулинария. Според една легенда обаче техният първи прототип е приготвен във Виена през далечната 1686 година и е свързан с османската обсада на Виена. Вижте историята на кроасана.
Узнавайки, че турците се опитват да превземат града, минавайки през подземни канали, местни пекари побързали да информират властите за пъклената атака.
Така градът бил спасен от нашествениците, а за да отпразнуват щастливото събитие, пекарите направили бутер сладкиши, оформени като полумесеци (като знака от турския флаг).
По-късно виенската рецепта претърпяла някои промени, а кроасаните се превърнали в една от визитните картички на Франция. Днес освен в тази страна те са популярни и в САЩ, където си имат и ден, посветен на изкушението от многолистно тесто.
И докато французите предпочитат кроасаните с масло, американците ги харесват повече със сладък топинг или пък със солена плънка.
Без значение в какъв вид вие харесвате кроасаните най-много, можете да отпразнувате техния празник, като си ги похапнете с удоволствие!
За целта вижте как се правят перфектните кроасани?
Коментари