Шампанското не е рядък гост по време на празненства по повод Нова година, както и при всички официални партита. Но то не е само изискано питие, а продукт с прекрасни кулинарни свойства.
Това позволява да бъде използвано във всякакви рецепти - от салати до десерти. А най-хубавото е, че не е нужно да използвате неотворено шампанско във вашите кулинарни експерименти. Спокойно може да употребите остатъците от последното парти, стига те да не са на повече от една седмица.
Ако още не сте решили какъв кулинарен специалитет да направите с шампанско, вижте нашите страхотни рецепти с шампанско!
Ягодови близалки за възрастни
Необходими продукти: 1/2 чаша вода, 1/2 чаша захар, 1 чаша зрели ягоди, 2/3 чаша шампанско
Начин на приготвяне: Поставете захарта и водата в малка тенджера на средна температура. Разбъркайте водата, докато захарта напълно се разтвори.
Така сте създали сироп, който ще гарантира, че вашите близалки ще имат гладка текстура. Освободете ягодите от листата и ги пюрирайте в блендер, докато станат абсолютно гладки. Разбъркайте захарния сироп, ягодите и шампанското.
Използвайте миксер, за да сте сигурни, че съставките са напълно смесени. Напълнете избраните форми и замразете. Това ще отнеме около 2 часа.
Ако сега не е сезонът на ягодите, можете да използвате и замразени. Просто трябва предварително да ги размразите, за да можете да ги пюрирате добре.
Пиле със сос от шампанско
Необходими продукти: 4 средни пилешки гърди, обезкостени и без кожа, 1/2 чаша нарязани моркови, 1/2 чаша нарязан лук, 1/2 чаша нарязана целина, 2 супени лъжици зехтин, 4 слайса прошуто, 2 супени лъжици масло, 1/2 чаша шампанско, 1/2 чаша готварска сметана, сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне: Поставете пилешките гърди на дъното на голяма тенджера. Покрийте със студена вода и добавете солта, морковите, целината и лука. Сложете я да заври и след това оставете на слаб огън за около 10 минути. След това свалете от котлона, покрийте тенджерата и оставете така около 15 минути.
После извадете гърдите и ги оставете да се охладят, докато приготвите соса. Загрейте тенджера на средновисока температура за минута, добавете зехтина и загрейте за още 30 секунди. След това прибавете прошутото и бъркайте около минута. Добавете шампанското, оставете го да заври и го отместете за 2 минути.
След това сложете сметаната, отново оставете да заври сместа и намалете да покъкри още 2 минути. Прибавяте пилето и подправките и оставете, докато сосът започне да балбука. Тогава може да извадите гърдите и да ги сложите в чинии. В тенджерата със соса сложете маслото и разбъркайте да се разтопи. Облейте обилно пилето и сервирайте. По желание добавете и топка сварен ориз.
Това са само малка част от възможностите за готвене с шампанско. Можете да го прибавите към всякакъв вид рецепти, като ограничението е единствено вашия личен вкус. Със сигурност ще останете приятно изненадани от невероятния вкус, който шампанското внася към всяко ястие.
Внимание! Когато готвите с шампанско, имайте предвид нещо важно. По-голямата част от съдържанието на алкохол ще изгори по време на процеса на готвене, но дори и малко количество може да бъде достатъчно, за да предизвика реакции при тези, които са чувствителни към алкохола.
Коментари