На 28 август се отбелязва Световният ден на тригуните с черешова плънка или ако повече ви допада - на бутерките с череши. По вкус те напомнят на черешов пай, но за разлика от пая те по-лесно се пренасят от едно място на друго, без да се страхувате, че може да ги изпуснете и да оцапат всичко наоколо.
Черешовите тригуни за първи път са приготвени през 1440 година в пекарна, чийто сладкар искал да изпробва нова рецепта за пай. Поставил в тестото черешова плънка, оформил сладкишите като триъгълник и ги полял със захарен сироп.
Резултатът се харесал на клиентите му и много бързо рецептата била разпространена по ресторантите в околността. Черешовите тригуни се превърнали в едно от най-обичаните лакомства за закуска и за десерт.
Ако искате да почетете днешния празник, пригответе за себе си и близките си черешови бутерки по класическата рецепта.
За тестото ще са ви нужни 2 и 2/3 чаени чаши брашно, 1 супена лъжица сол, ¾ чаена чаша свинска мас и 6 супени лъжици студена вода.
За пълнежа са необходими 2 чаени чаши пресни череши. ½ чаена чаша захар, ¼ супена лъжица канела и 2 супени лъжици царевично брашно.
В сиропа трябва да се смесят 1 чаена чаша захар, 1 чаена чаша прясно мляко и ½ супена лъжица канела.
Как да ги приготвим:В купа се смесват брашното, солта и свинската мас до получаването на бучки. След това се прибавя вода и тестото се оформя на топка. Сместа се увива в найлон и се оставя в хладилник за 30 минути.
През това време черешите и захарта се смесват в голяма купа и се оставят за около 20 минути. След като захарта попие в плодовете, поставете сместа на котлон с умерена температура и прибавете царевичното брашно и канела. Бъркайте, докато се сгъсти и отстранете от котлона.
След това вземете огладеното тесто и го разточете. Нарежете го на квадрати и към всеки от тях добавете по лъжица или две от черешовата смес. Сгънете ги и ги затворете с вилица.
Поставете тригуните върху хартия за печене и ги опечете на фурна на 190 градуса по Целзий до златисто кафяво.
Докато се пекат, пригответе сиропа, като сместите млякото, захарта и ванилията на умерена фурна, докато захарта се разтвори. С готовия сироп залейте тригуните и когато изстинат, може да хапнете на воля.
Коментари