Служителите на областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са засекли втори случай на голямо количество оцет, който е произведен изцяло от синтетични суровини и химически субстанции.
Експертите от БАБХ Дупница са блокирали близо 2 тона ябълков оцет, произведен от плевенската фирма "Веда".
При направени изследвания на ябълков оцет с марка „Веда плевен“ е било установено, че рекламираният като „натурален оцет, получен чрез оцетно-кисела ферментация на ябълково вино и съдържащо вещества, действащи тонизиращо на организма“, всъщност е напълно синтетичен.
Въпросните 2 тона оцет са били открити в складовете и търговските обекти на голяна хранителна верига в град Дупница.
От ръководството на хранителната верига уточниха, че фирмата има договорни отношения с плевенския производител, който зарежда централно всички обекти на веригата на територията на областта.
Служители на Областната дирекция на БАБХ са направили светкавична проверка в централата на хранителната верига и са извършили подробен анализ на документацията на търговската верига.
Преписката с документите и копие от направения анализ ще бъдат изпратени до Областната дирекция на БАБХ в Плевен, които трябва да извършат проверки в производствената и складова база на фирмата „Веда Плевен“.
„Веда Плевен“ е един от утвърдените производители на оцет в страната. Фирмата пласира голяма част от производството си в над 35 населени места на територията на България, в т.ч. Кюстендил, София, Дупница, Благоевград.
Продукти на въпросната фирма могат да се намерят във почти всички големи хранителни вериги в България.
В ръцете на експертите от БАБХ е да се установи дали произвеждания от фирмата оцет представлява опасност за здравето на потребителите. Предстои да се установи дали информацията на етикетите на предлагания оцет е подвеждаща и умишлено въвежда в заблуждение потребителите.
На етикетите на ябълков оцет „Веда Плевен“ изрично е упоменато, че ябълковият оцет се произвежда от биологични суровини, съгласно технологичните изисквания и според регламентите на българското и европейското законодателство.
Преди малко повече от седмица експертите от ОД на БАБХ разпоредиха незабавното изтеглянето на близо 3.5 тона винен и ябълков оцет от търговската мрежа в страната.
Те предупредиха потребителите да се въздържат от закупуването на ябълков и винен оцет в разфасовки от 0.7 л, 1 л и 3 л, които са произведени от Винпром-Дупница.
Изследвания на ОД на БАБХ в Кюстендил установиха, че предлаганият от "Винпром-Дупница" АС оцет е некачествен и негоден за консумация.
Коментари
И дали се отнася само за оцета ?
Отдавна колбасите не са от месо, а от всички субпродукти и месни отпадъци плюс нишесте.
Млечните продукти се правят от сухо мляко / нищо лошо, ще кажете, да ама не и ако сухото мляко е с произход Украйна - веднага се сещам за Чернобил /....
Дори виното се прави от спирт и аромати и е трето, четвърто подред, да не говорим за високоалкохолните напитки, микс от украински спирт и химия.
За хляба наш насъщен - само подобрители, овкусители, набухватели... Обем без вкус...И да не изреждаме по-нататък...защото не остава какво да се яде...
Колко екологични са продуктите на дребните производители от селскостопанските пазари и борси ?
Знаете ли от кое село са, не са ли от район с опасна радиоактивност ?
Кой запази старите сортове български зеленчуци, тъй като който сади за пазар отглежда хибридни сортове, които имат по-голяма трайност и по-добър търговски вид ?