Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Разкриха марките на фалшивия оцет

Разкриха марките на фалшивия оцет

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Фалшив оцет

Преди няколко седмици експерта проверка на БАБХ доказа, че някои производители на оцет ни мамят, като ни предлагат синтетична и опасна киселина. Вече е ясно кои са тези фирми.

Фалшив оцет на пазара са продавали ЕКО ЛАЙФ 09 от Ямбол, НЕГ-ГРУП от Бургас, ЕДИ ГРУП от Варна, РА-Пидакев от Мало Конаре, Мериленд-2013 ООД от Перущица и Миракъл Краси Мейкър от Пазарджик.

Ямболската фирма е предлагала оцет под марката Оцет Купидон, е в който е открита киселината Е260, оцветителят Е163 и консервантът серен диоксид Е220.

При марката Мериленд-2013 предлаганият продукт се е продавал като оцет, но в същност е бил концентрат на синтетичната киселина Е260. Същата измама е разкрита и при оцета, произвеждащ се в Мало Конаре.

Синтетична киселина вместо оцет е предлагал и Оцет кехлибар на бургаската фирма НЕГ-Груп. Варненската фирма ЕДИ ГРУП също е пробутвала фалшив оцет, като при проверките в цеха са регистрирани и сериозни нарушения на хигиенните норми.

Оцет

При пазараджишката фирма Мериленд-2013 ООД е установена заблуждаваща информация върху етикета на оцета, който е синтетичен.

При експертните проверки беше открит и оцет с марка Кондрион, в който също беше регистрирано наличието на синтетичната киселина Е260. Ябълковият оцет се произвежда в петричкото село Долно Спанчево.

Масовата измама беше разкрита точно в сезона, когато традиционно българите слагат туршии и съответно купуват големи количества оцет. Но вместо оцет, на потребителите е пробутвана синтетична киселина.

Законът за виното и спиртните напитки не забранява продажбата на подобна киселина, но върху нейния етикет е задължително да се отбележи като кисела подправка или кисел продукт, а не като натурален винен оцет.

Регистрираната синтетична киселина Е260, която е открита при повечето от марките фалшив оцет, е произведена от петролни източници или чрез карбониране на метанол.

Тя, освен че ще развали зимнината и домашните консерви за рекордно кратко време, е и опасна за организма в големи количества, като може да предизвика изгаряния по лигавицата и хранопровода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest