Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Каква ще е диетата на бъдещето?

Каква ще е диетата на бъдещето?

Каква ще е диетата на бъдещето

Когато става въпрос за диетата на бъдещето, то се има предвид не само грижата за човешкото здраве. Според прогнозите на икономистите, консумацията на месо в света може да се удвои до 2050 г. Но животновъдството не може да се справи с това предизвикателство. Икономически, производството на месо е най-неизгодното в селското стопанство. И все пак то все още се счита за един от основните източници на протеини. Какви са алтернативите на месото?

Сега учените активно работят по създаването на месни продукти от неживотински произход или получени по метода на биоинженерството, а не от живо животно. Изследователите вече са разработили месо в епруветка, от мая, вегетарианско месо.

Първата пържола, отгледана в лаборатория от единични клетки от моноцити, получени от стволови клетки от животински произход, вече е изпържена от холандските учени. Единственият, но много съществен недостатък е, че тя струва 300 хиляди долара. Но неуморните холандци през 2020 г. вече са създали първата компания, която възнамерява да произвежда молекулярно месо в индустриален мащаб.

В ход са експерименти за създаване на месо от растителни протеини - и то така, че да е идентично по структура, вкус и външен вид. Съвършено подходящо за вегетариански рецепти и веган специалитети. Холандците проведоха няколко проучвания по този въпрос през 2016 г. - те искат да постигнат това, че новото месо да е влакнесто и гъбесто, а в устата да би имало същите усещания като от настоящето.

Веган бургер

Компанията „Impossible foods” създадоха вегетариански бургер, направен от растително масло, зеленчуци и мая. Заедно тези съставки дават на потребителя пълното усещане, че ядат истинско месо. Не съдържа животински мазнини, холестерол, антибиотици и дори има повече протеини от обикновеното месо. В същото време производството на този зеленчуков котлет използва 99% по-малка площ, 85% по-малко вода и 89% по-малко парникови газове.

Комисията моделира възприеманите последици за здравето от променящите се хранителни модели. Резултатът е недвусмислен: преминаването към здравословна диета ще доведе до намаляване на смъртността с около 11 милиона смъртни случая годишно, което е равно на 19-24% от общата смъртност сред възрастното население на планетата.

Въздействието на новия хранителен модел върху околната среда също е впечатляващо. Намаляването на добитъка и увеличаването на дела на растениевъдството ще доведе до факта, че земеделието ще се превърне от основния източник на емисии на въглероден диоксид в атмосферата в нетен потребител на CO2 и други парникови газове.

Преходът към здравословна диета на бъдещето ще изисква тясно международно сътрудничество и разработване на национални програми. В допълнение към информационните кампании може да се изискват и законодателни мерки, включително забрана за рекламиране на определени видове продукти, акцизи върху захаросъдържащи продукти и високопреработени продукти и т.н. Една от областите на стратегията е да се бори за намаляване на хранителните отпадъци и земеделските загуби.

Веган пържоли

Математическите модели и изчисленията потвърдиха: с преминаването към нова хранителна система световната хранителна система ще може да осигури качествено хранене на 10 милиарда души до 2050 г. с минимални екологични разходи. Но дори и малко увеличение на потреблението на животински продукти, особено червено месо и мляко, поставя под съмнение тази цел.

Преминаването към здравословно меню не е само препоръка. Това е необходимост за човечеството, ако искаме да запазим и подобрим сегашното качество на живот, общественото здраве и състоянието на околната среда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest