Леща, грах, боб, фасул, ориз… Толкова са популярни, че трудно можем да изброим и няколко ястия без тях в главната роля. Присъстващи от векове в чиниите ни, те се завръщат в храната ни с нови, модерни и повече от вкусни ястия.
Така наречените бобови и зърнени култури са полезни за здравето и за околната среда. Затова на тях се гледа и като на решение за бъдещето, за изхранването на следващите поколения, които се очаква през 2050 година да стигнат 9 милиарда души.
А знаете ли, че всъщност варивата са растения? И че имат множество предназначения, основното от които, разбира се, е свързано с изхранването?
Ето още някои въпроси и отговори, които може да са ви от полза:
Защо да ги ядем?
100 г бобови култури осигуряват толкова протеини, колкото 100 г месо. А ако ги комбинирате със зърнени култури, ще си осигурите и липсващите в бобовите растения аминокиселини. Например: Червен боб и царевица, грис и нахут... Освен това те са богати на желязо, много добър източник са на фибри и допълнителен източник на калций. Богати са на витамини от група В, включително В9, магнезий, цинк и калий.
Бобови със зърнени по света
Когато се анализират традиционните ястия по света, се забелязва, че комбинирането на зърнените и бобовите култури е част от историята на народите. Например: кускусът на пшенична основа и нахутът в Магреб, ориз и леща в Индия, ястия от ориз и соя в Азия, царевица и боб в Америка, просо и фасул в Африка, фасул и грах в Европа. В тези ястия понякога има малко месо, но то по-скоро овкусява, отколкото да е основен елемент.
Бобът като повод за празник
Бобът, лещата и грахът са повод за празник, и то истински, на много места по света. Ако искате да съчетаете добрата храна с веселото настроение и да научите повече за вкусните продукти, можете да посетите Неапол - в началото на март там се провежда Легюминоза - международен фестивал, който се организира, за да популяризира бобовите култури.
През есента българското село Смилян, дало на света прочутия смилянски боб, също е място за веселие с Фестивала на фасула. По това време и в Тоскана има празник на бобовите култури, където се демонстрират традиционни италиански ястия от района и света.
Една модерна рецепта
Ако решите да опитате някои от новите превъплъщения на добрите стари леща и булгур, може да си направите в къщи тази много актуална комбинация на зърнени и бобови продукти.
В една тенджера кипнете един литър вода и бульон на кубчета и поставете в него лещата. Намалете огъня и оставете да се вари 35 минути. След това извадете лещата, изцедете я и я оставете да изсъхне. В друг съд кипнете голямо количество подсолена вода. Сипете булгура и оставете да се вари 12 минути. Изцедете и оставете да изстине.
През това време обелете морков, нарежете авокадо на малки кубчета и го поръсете със сок от лимон. Нарежете и доматите на малки кубчета. Смесете с лещата и с булгура, добавете сос Винегрет. Подправете според вкуса си. Подредете в чинии и поставете в хладилника, докато дойде моментът за сервиране.
Коментари