Лютеницата, продавана в родните хранителни вериги, е пълна с нишесте, обяви председателят на организация Активни потребители Богомил Николов пред Българското национално радио.
По браншови стандарт обаче влагането на нишесте е разрешено и практиката на голяма част от производителите на лютеница не може да бъде счетена за нелегална, казва още експертът.
Целта на изследването е била да установи дали в родната лютеница слънчогледовото олио се замества с рапичо олио и дали има съдържание на тиква вместо обичайните зеленчуци. Тези съмнения обаче не са се потвърдили.
Утре, 5 януари, от Активни потребители ще публикуват пълния списък с тествани марки. Николов казва, че анализите са били готови още през декември, но са отложили тяхното оповестяване, за да не развалят празниците на българските потребители.
Съдържанието на нишесте в лютеницата с нищо не е опасно за здравето, но неговото прибавяне разваля оригиналната рецепта, каквато повечето потребители у нас търсят.

Но дори при ясно поставен регламент за оригинален и имитиращ продукт, както е при сиренето, проверките показват, че законът често се нарушава и пазарът се пълни с имитиращи продукти, продаващи се с етикет за истинско сирене.
Причината, заради която имитиращият продукт е по-предпочитан, е цената, тъй като все по-малко хора у нас могат да си позволят около 7 лева за килограм истинско сирене.

Тази ситуация по думите на Николов напомня на военните времена, когато повечето хора са търсели алтернативи на истинските хранителни продукти.
Но и самите санкции за родните производители не са достатъчно големи, за да ги откажат от нелоялната практика. Богомил Николов споделя, че в съседна Румъния глобата за имитиращ продукт, представящ се като истински, е с от 50 до 100 пъти по-висока от тази в България.
За да сте сигурни в качеството на лютеницата, която ядете, заложете на домашно-приготвената лютеница. Опитайте непременно нашите рецепти за лютеница на фурна или лютеницата с печени чушки.
Коментари