Клиенти съобщават, че в софийските магазини е пълно с яйца, който се трошат дори при най-лекия натиск. Някои от потребителите дори заявяват, че яйцата са се чупели още при изваждането им от кутията.
Чупливите и некачествени яйца са предлагат на примамливите цени от 17 стотинки на брой, заради което много от столичаните се подлъгват и ги купуват в големи количества.
Домакините недоволно заявяват, че яйцата се чупят още преди да бъдат поставени в хладилника, а при варенето им голяма част от тях се пукат.
Експертите обясняват, че чупливите яйца са резултат от некачествената храна, с която са се хранили птиците. Според тях кокошките не са поемали достатъчно калций, заради което не снасят яйца със здрави черупки.
Медиците напомнят, че качествената яйчена черупка съдържа елементи като мед, флуор, манган, молибден и желязо.
Специалистите са категорични, че единствено храната на птиците определя качеството на техните яйца. Яйцата са най-добри за консумация до 28-ия ден след снасянето, като е абсолютно задължително да се съхраняват при температура до 18 градуса.
Заради увеличаващия се брой на некачествени храни около празниците проверките на яйца, зеленчуци, козунаци и агнешко месо в магазини, пазари и складове в цялата страна продължават.
От Областната агенция по безопасност на храните в Пловдив казват, че към момента не разполагат с точни данни за иззетите животински продукти.
Българските земеделци уверяват потребителите, че яйцата няма да поскъпват около Великден, като цената им ще се запази около 25 стотинки на брой, независимо от категорията.
Заради желанието на хората да си купуват пресни яйца неотдавна в Хърватия беше поставена машина, от която на момента може да се купуват яйца.
Автоматът побира 600 яйца от кокошки, отглеждани в семейни ферми.
Целта на тези машини е да подпомогнат малките търговци в балканската страна, като осигурят достъпност на стоките им.
Новата услуга е насочена само към семейните ферми в Хърватия и ще предлага на хората яйца без допълнителни протеини и антибиотици.
Коментари