Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни сладкиши с амонячна сода

Вкусни сладкиши с амонячна сода

Локумки

Представяме ви два вида десерти със амонячна сода. Първото ни предложение е за локумки, към които, може да добавите и ядки, за да станат още по-вкусни. За тях не са ви нужни много продукти, а резултатът е чудесен. Ето я рецептата:

Локумки с орехи

Необходими продукти: 250 г мас, 1 яйце, 1 ч.л. амонячна сода, 250 г кисело мляко, ½ ч.ч. захар, брашно, локум, орехови ядки

Начин на приготвяне: Размесете млякото и амонячната сода, след което добавете разтопената мас, яйцето, захарта. Разбийте хубаво сместа и започнете да слагате брашно. Ще ви бъде необходим около ½ кг брашно.

Омесвате меко тесто, което разделяте на няколко топки. Оставяте ги в хладилник за час, а после разточвате всяка топка на кора, която да е дебела около 3 мм.

Насипете корите с орехови ядки и хубаво ги натиснете с точилката, за да могат да потънат. Обърнете листа с орехите надолу – нарязвате на правоъгълници. В единия край на правоъгълниците слагате малко парченце локум. Завивате като кифличка и редите в намаслена предварително тава. Локумките трябва да се изпекат в силна фурна.

Следващата рецепта е за пасти с мармалад от кайсии. Ако предпочитате, можете да го смените с мармалад от сливи или от шипки – без значение какво сладко използвате, пастичките ще станат страхотни и със сигурност ще повторите рецептата. Имайте предвид, че за да станат наистина хубави, тестото трябва да престои една нощ:

Пасти със сладко

Пасти

Необходими продукти: 400 г пудра захар, 6 с.л. мас, 6 яйца, 2 ч.л. амонячна сода, брашно, мармалад

Начин на приготвяне: Първо разбивате яйцата самостоятелно, след което добавяте захарта. Добавете амонячната сода, която сте разтворили в 1 с.л. оцет. След като хубаво разбъркате сместа, трябва да сложите и разтопената мазнина, а после постепенно и брашното. Омесете тесто – трябва да бъде средно твърдо, завийте го и го оставете да престои една нощ на хладно.

На следващия ден разделяте тестото на 5 топки и разточвате всяка на тънка кора. Всяка от платките се пече, докато порозовее, в предварително намаслена тавичка. После намазвате всяка платка с мармалад и ги слепвате. Накрая режете на пасти и сервирате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest