Амонячната сода, позната още като амониев карбонат представлява розови, бели, сиви или безцветни кристали, които отделят добре изразен мирис на амоняк. Амонячната сода се получава по синтетичен път, а в хранително-вкусовата промишленост се обозначава като Е 503.
Амонячната сода се разтваря добре във вода, при температура 18-24 градуса започва да се отделя амоняк. В миналото се е получавала от органични азотисти продукти като коса, нокти, рога, чрез дестилация на висока температура.
Днес в промишлени количества Е503 се произвежда при нагряване на смес от амониев хлорид или при взаимодействие на водя с амоняк в условия на бързо охлаждане.
Състав на амонячна сода
Амонячната сода се състои от амониев карбамид, амониев карбонат и амониев хидрогенкарбонат в различни пропорции. Съдържанието на амоняк не трябва да по-малко от 30% и повече от 34%.
Избор и съхранение на амонячна сода
Амонячната сода се продава във всички хранителни магазини, в пакетчета около 10 г. Цената ѝ е ниска – струва стотинки. Съхранява се в сух шкаф, далеч от влага и директна слънчева светлина.
Готвене с амонячна сода
Амонячната сода се използва много често в пекарството за набъбване и бухване на тестени изделия, защото при високата температура на печенето се разпада на газове, които образуват шупли в тестото. Много често амонячната сода се използва за приготвянето на курабийки.
Трябва да се отбележи, че докато се пекат сладките, които са приготвени с амонячна сода, в кухнята се разнася миризма на амоняк, която след печенето изчезва.
Някои хора заменят амонячната сода с бакпулвер, защото не харесват миризмата ѝ. Въпреки това амонячната сода е много мощен набухвател. Сладките, приготвени с нея бухват по-силно, докато онези с бакпулвер са по-плътни.
В кулинарната практика е общоприето, че курабийки се правят с амонячна сода, а кексове - със сода бикарбонат и киселина – бакпулвер, например.
Не трябва да бъркате сода бикарбонат с амонячна сода.
Приложение на амонячна сода
В хранително вкусовата промишленост Е503 намира приложение като заместител на содата и маята в производството на хлебни и сладкарски изделия като торти, бисквити, шоколадови сладкиши, гевреци и др.
Освен това амониевият карбонат се използва във фармацевтичната индустрия за производство на сиропи против кашлица.
Редица козметични компании включват в състава на декоративната козметика, която произвеждат амониев карбонат, играещ важната роля на стабилизатор на наситеността на цвета.
Много често амонячната сода намира приложение в производството на вино, а също така се добавя и в състава на пожарогасителите.
Вреди от амонячна сода
Хранителната добавка Е503 се приема за потенциално опасна, защото съществува реална възможност да отделя амоняк. В същото време има мнение, че амонякът и въглеродът при термична обработка на продукта се изпаряват, поради което в готовата продукция остава само водата.
Следователно вредата от амонячна сода не е доказана. Тя вредна и опасна за здравето само в изходното си състояние. Хора, които изпитват индивидуална непоносимост към содата, трябва да се ориентират към друг набухвател – бакпулвер или сода бикарбонат.
Коментари
Lose weightIn the case of looking for a significant increase in volume in the buttock area, we recommend implants and, for more discreet augmentations, own fat or hyaluronic acid.
We talk about beautiful buttocks when they are harmonious explains the specialist in plastic surgery, a member of the Secpre of the Teknon Medical Center in Barcelona. According to the doctor, the key is to achieve a harmony between the volume of the buttock and the volume of the areas that surround it to achieve satisfactory and natural results for the patient. For this, the expert recommends, in each case, a technique: Continue reading