Натриевият бензоат е една от най-често срещаните химически субстанции в съвременния свят. Той се използва като консервант в много храни, напитки, лекарства и козметични продукти, за да се предотврати развитието на микроорганизми, които могат да ги развалят или да предизвикат здравословни проблеми.
Но какво представлява тази субстанция, как се получава, как се използва и какви са нейните ползи и рискове за човешкото здраве? В тази статия ще се опитаме да отговорим на тези въпроси.
Дефиниция на натриев бензоат
Натриевият бензоат е органично съединение, което представлява натриева сол на бензоената киселина. Той има химичната формула NaC6H5CO2 и се състои от един атом натрий, свързан с една молекула бензоената киселина. Бензоената киселина е ароматна киселина, която се състои от един бензенов пръстен, към който е прикрепена една карбоксилна група. Тя се среща естествено в някои растения като канела, карамфил, домати, горски плодове, сливи и ябълки, и се използва като консервант, ароматизатор и лекарство.
Формула и същност на натриев бензоат
Химичната формула на натриевия бензоат е NaC6H5CO2. Натриевият бензоат е бял кристален прах без мирис, който се разтваря добре във вода, но трудно в органични разтворители, като етанол, бензен и хлороформ. Той има моларна маса от 144, 11 г/мол и плътност от 1, 44 г/см3. Той е слаба електролитна субстанция, която се дисоциира във воден разтвор на натриев катион (Na+) и бензоатен анион (C6H5CO2-).
Употреба на натриев бензоат
Натриевият бензоат има множество приложения в различни индустрии, но най-известното му е като консервант в хранителната промишленост. Той се добавя към много храни и напитки, за да се предотврати растежът на бактерии, плесени, дрожди и други микроорганизми, които могат да ги развалят или да предизвикат болести. Натриевият бензоат е особено ефективен при кисели продукти като сокове, газирани напитки, кисели краставички, желе, салатни сосове, соев сос и други подправки, тъй като при ниско pH той се превръща в бензоена киселина, която има по-силно антимикробно действие.
Натриевият бензоат се използва и в комбинация с други консерванти като сорбинова киселина, аскорбинова киселина, натриев сулфит, за да се постигне по-добър ефект.
Натриевият бензоат се използва и във фармацевтичната индустрия като консервант в някои лекарства, особено в течни форми като сиропи, капки, инжекции. Той предотвратява развитието на бактерии и гъбички, които могат да заразят лекарствата и да намалят тяхната ефективност или да предизвикат алергични реакции.
Натриевият бензоат се използва и като лубрикант при производството на таблетки и капсули, като им придава прозрачност и гладкост и като помага за бързото разпадане на таблетките след поглъщане. Освен това натриевият бензоат може да бъде предписан в по-високи дози за лечение на повишени нива на амоняк в кръвта, които могат да се появят при някои нарушения на метаболизма или при заболявания на черния дроб.
Натриевият бензоат се използва и в козметичната индустрия като консервант в някои продукти за лична хигиена и грижа за кожата като шампоани, балсами, лосиони, кремове, гелове, паста за зъби. Той предпазва продуктите от разваляне и загуба на качество, като спира растежа на микроорганизми, които могат да ги замърсят или да предизвикат раздразнение на кожата. Натриевият бензоат се използва и като ароматизатор в някои парфюми и тоалетни води, като придава сладък и плодов аромат.
Продукти, съдържащи натриев бензоат
Натриевият бензоат се среща в много продукти, които използваме ежедневно, като храни, напитки, лекарства и козметика. Някои от тях са:
- Сокове, газирани напитки, енергийни напитки, спортни напитки, чайове, кафе и други напитки, които съдържат вода, захар и ароматизатори. Натриевият бензоат се добавя като консервант, за да се предотврати развитието на микроорганизми, които могат да променят вкуса, цвета и качеството на напитките. Обикновено натриевият бензоат се намира в концентрация от 0.05% до 0.1% в напитките;
- Кисели краставички, желе, салатни сосове, соев сос, Уорчестър сос, кетчуп, горчица, майонеза и други подправки, които съдържат оцет, лимонена киселина или други кисели съставки. Натриевият бензоат се добавя като консервант, за да се предотврати развитието на микроорганизми, които могат да развалят подправките или да предизвикат ботулизъм. Обикновено натриевият бензоат се намира в концентрация от 0.1% до 0.2% в подправките;
- Сиропи, капки, инжекции, таблетки, капсули и други лекарства, които съдържат вода, алкохол, глицерин или други разтворители. Натриевият бензоат се добавя като консервант, за да се предотврати развитието на бактерии и гъбички, които могат да заразят лекарствата или да предизвикат алергични реакции. Обикновено натриевият бензоат се намира в концентрация от 0, 1% до 0, 5% в лекарствата;
- Шампоани, балсами, лосиони, кремове, гелове, паста за зъби и други продукти за лична хигиена и грижа за кожата, които съдържат вода, алкохол, глицерин или други разтворители. Натриевият бензоат се добавя като консервант, за да се предотврати развитието на бактерии и гъбички, които могат да замърсят продуктите или да предизвикат раздразнение на кожата. Обикновено натриевият бензоат се намира в концентрация от 0, 1% до 0, 5% в продуктите за лична хигиена и грижа за кожата.
Натриевият бензоат може да се набави от различни източници, като:
- Хранителни магазини, супермаркети, аптеки и други търговски обекти, където се продават продукти, които съдържат натриев бензоат като съставка. Той може да се намери в етикетите на продуктите под името E211, sodium benzoate, benzoic acid sodium salt или под други названия;
- Интернет магазини, където се продават химически субстанции за лабораторни, промишлени или домашни цели. Той може да се закупи в различни форми като прах, гранули, таблетки, разтвори и в различни количества като грамове, килограми, литри;
- Самостоятелно производство, като се използва бензоената киселина и натриев хидроксид или натриев карбонат. Бензоената киселина може да се набави от някои растения като канела, карамфил, домати, горски плодове, сливи и ябълки, или от интернет магазини, където се продава като химическо съединение. Натриевият хидроксид или натриевият карбонат може да се набави от интернет магазини, където се продава като химическо съединение, или от домашни продукти като сода за хляб, сапун или пепел;
Има ли натриевият бензоат ползи за здравето
Натривият бензоат може да се каже, че е полезен, когато се използва като консервант в храните и напитките, тъй като предотвратява растежа на вредни микроорганизми, които могат да причинят разваляне, инфекции или болести. Той също така може да има медицински ползи при лечение на повишени нива на амоняк в кръвта, които могат да доведат до енцефалопатия или кома.
Странични ефекти и рискове от натриев бензоат
Има рискове от употребата на натриевия бензоат, особено ако се приема в големи количества или се смесва с други вещества. Някои от тях са:
- Алергични реакции като кожен сърбеж, уртикария, оток на лицето, устата или гърлото. Образуване на бензен, който е канцерогенен агент, когато натриевият бензоат се комбинира с витамин С или Е, особено при висока температура или силна светлина;
- Увреждане на ДНК клетките, което може да доведе до мутации, рак или преждевременно стареене;
- Нарушаване на метаболизма на мазнините и нишестетата, което може да доведе до затлъстяване, диабет или сърдечно-съдови заболявания;
- Подтискане на имунната система, което може да намали съпротивата на организма срещу инфекции;
- Влияние върху нервната система, което може да причини главоболие, объркване, депресия, раздразнителност, хиперактивност или заболявания като болестта на Паркинсон или Алцхаймер.
Как да избягваме натриев бензоат в храните
За да избягвате натриевия бензоат в храните, можете да следвате тези съвети:
- Четете етикетите на храните и напитките, които купувате, и избягвайте тези, които съдържат Е211 или натриев бензоат;
- Избягвайте кисели храни и напитки като сода, сокове, салатни дресинги, кетчуп, туршии и други подправки, тъй като те често съдържат натриев бензоат;
- Предпочитайте свежи, органични или домашни храни и напитки, които не са консервирани с изкуствени добавки;
- Ако използвате натриев бензоат за приготвяне на туршии или други зимнини, спазвайте препоръчителната доза от 0.15-0.25% от теглото на храната и не го смесвайте с витамин С или Е.
Вижте също как се пресича туршия с натриев бензоат, как се разтваря натриев бензоат в киселото зеле и защо комбинацията натриев бензоат с витамин С е канцерогенна.
Коментари