Натриев бензоат или Е211 е често употребяван консервант, който гарантира свежестта на продуктите. Потиска развитието на гъбички и бактерии. В природата в естествен вид се среща в боровинките, карамфила и канелата.
Най често консервантът присъства с дозировка от 0.3% към общата маса на консерви, сокове, салати и др.
Натриев бензоат напоследък често се използва и за предпазване на домашното кисело зеле от развитие на гнилостни процеси и бързо разваляне на качествата и вкуса му.
Ето как се добавя и разтваря натриевият бензоат в домашни условия:
Веднага когато саламурата отгоре започне да побелява, се слага натриев бензоат към киселото зел. От саламурата се отделя в съд около 1 литър и се изсипва един пакет/30 г/ натриев бензоат, бърка се, докато се разтвори хубаво, и се излива обратно в бидона със зелето. Така киселото зеле ще остане свежо и по-дълго годно за консумация.
В хранителната промишленост се използва като консервант за майонези, плодови продукти, тлъсти меса, риба, напитки, пюрета и различни сосове, хайвер, плодови сладкиши, мариновани краставици, маслини и др.
Натриевият бензоат се използва за предпазване и на тютюна от плесенясване.
Благодарение на антисептичните си свойства веществото намира приложение във фармацевтиката като отхрачващо средство в сиропи за кашлица.
В химическатата промишленост се употребява при производството на лепила и оцветители.
Коментари