Gotvach.bg»Съвети»Как се разтваря натриев бензоат за кисело зеле

Как се разтваря натриев бензоат за кисело зеле

Натриев бензоат или Е211 е често употребяван консервант, който гарантира свежестта на продуктите. Потиска развитието на гъбички и бактерии. В природата в естествен вид се среща в боровинките, карамфила и канелата.

Най често консервантът присъства с дозировка от 0.3% към общата маса на консерви, сокове, салати и др.

Натриев бензоат напоследък често се използва и за предпазване на домашното кисело зеле от развитие на гнилостни процеси и бързо разваляне на качествата и вкуса му.

Ето как се добавя и разтваря натриевият бензоат в домашни условия:

Веднага когато саламурата отгоре започне да побелява, се слага натриев бензоат към киселото зел. От саламурата се отделя в съд около 1 литър и се изсипва един пакет/30 г/ натриев бензоат, бърка се, докато се разтвори хубаво, и се излива обратно в бидона със зелето. Така киселото зеле ще остане свежо и по-дълго годно за консумация.

В хранителната промишленост се използва като консервант за майонези, плодови продукти, тлъсти меса, риба, напитки, пюрета и различни сосове, хайвер, плодови сладкиши, мариновани краставици, маслини и др.

Натриевият бензоат се използва за предпазване и на тютюна от плесенясване.

Благодарение на антисептичните си свойства веществото намира приложение във фармацевтиката като отхрачващо средство в сиропи за кашлица.

В химическатата промишленост се употребява при производството на лепила и оцветители.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати