Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се приготвя кисело зеле в бидон

Как се приготвя кисело зеле в бидон

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Как се приготвя кисело зеле в бидон
Нож за зеле метален
Препоръчано за теб:
Нож за зеле метален
4.50 лв.

Лесно може да направите кисело зеле, като използвате и моркови за допълнителен вкус. Помнете, че за оцветяването на зелевия сок трябва да добавите в бидона половин разрязана червена зелка или две глави сварено червено цвекло.

На десет килограма зеле са необходими три моркова. Отстраните всички премръзнали и изгнили листа на зелето. Отстранете кочана, като издълбаете малка дупка.

Можете да добавите в зелето ябълки, семена от копър, дафинов лист – всичко зависи от вашите предпочитания. Наредете зелето, като в дупките сипвате морска сол.

Зелето трябва да е плътно подредено, между зелките слагайте моркови, които можете да разрежете на две, ако са прекалено едри. Залейте с вода. Оставете да престои на топло, като затиснете с тежест.

Как се приготвя кисело зеле в бидон

Върху повърхността на водата ще се появи пяна с мехурчета, трябва редовно да я отстранявате. Можете да я оставите, но това ще развали вкуса на зелето. Веднъж на три дни претаквайте зелето.

След десетина дни преместете на студено. Най-вкусното кисело зеле се получава в дървени бъчви, които се подготвят по специален начин, за да няма зелето горчив вкус.

Ако вече сте закъснели със слагането на зелето в бидон, можете да правите кисело зеле в малки количества в малко бидонче или дори в тенджера, ако нямате бидон.

Смята се, че ако слагате киселото зеле, когато Луната нараства, то ще стане много по-хрупкаво, отколкото ако се приготви в друго време от месеца. Можете да добавяте ким във водата, той ще ароматизира зелето.

С приготвенето зеле в бидон можете да си спретнете разкошни ястия с кисело зеле, а ако пък още нямате бидон, разгледайте нашите обяви за бидони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
59
44
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Кристиан
Кристиан
Здравейте!

Имам въпрос: моето зеле е наполовина станало, държа го на 5 градуса температура и го претакам сравнително редовно. От няколко дни и сока, и зелето са започнали да горчат. Какво да направя?

Поздрави
17.12.2020 21:03
динко
динко
кисело зеле става от кюсе зеле
17.01.2016 07:03
3
Янко
Янко
Сол не слага ли се
17.10.2015 18:03
10
5
Ибрахим
Ибрахим
Аферим
06.02.2015 20:45
7
1
Турлюк
Турлюк
евала
06.02.2015 20:44
2
2
Садък
Садък
Машала
06.02.2015 20:43
2
Мустафа
Мустафа
Ашколсун
06.02.2015 20:37
2
исмаил
исмаил
Много ракия"""
19.11.2014 14:29
2
иван
иван
Аз слагам 200 -250гр. сол, на 10литра вода и става перфектно,по принцип солта е на вкус няма отношение към ферментацията
25.11.2013 16:05
6
1
атанас
атанас
Не слагайте червено цвекло.Само едно кочанче царевица и половин глава червено зеле /след като ви хареса цвета я махнете/ са достатъчни.Съотношението 400гр. морска сол на 10л.вода е най правилно.
12.11.2013 22:01
10
2
РОСИ
РОСИ
До ВИОКЛА,ние от 5 год.сме в чужбина и винаги сме си слагали кис.зеле.Правим го в голяма 20л кофа.Събира 10,12 кг зеле,слагам около 700гр,морска сол,кучан от царевица и хрян.Мога да те уверя ,че се получава страхотно
12.11.2013 21:46
4
1
ее
ее
Солта е 400 грама на 10 литра вода
10.11.2013 16:52
3
2
Дима
Дима
не разбрах колко сол трябва да сложа, това е проблемът
10.11.2013 15:26
2
VIOKLA
VIOKLA
А правил ли е някой в кофа ? дали ще стане ? условия в чужбина /.
07.11.2013 07:49
1
Татяна
Татяна
Да бяхте писали поне съатношението вода-сол и кг.зеле,това са общи неща.
07.11.2013 06:46
1
мария стойчева
мария стойчева
Липсва Ви сол за саламурата.Само солта в кочанчето е недостатъчна.Аз правя силна саламура с морска сол да плуват яйца колкото 5ст. и от нея слагам 1част от нея 1част чиста вода.след 2дена почвам да претачвам до готовност.Опитайте и да ви е вкусно!
29.09.2013 14:34