Лесно може да направите кисело зеле, като използвате и моркови за допълнителен вкус. Помнете, че за оцветяването на зелевия сок трябва да добавите в бидона половин разрязана червена зелка или две глави сварено червено цвекло.
На десет килограма зеле са необходими три моркова. Отстраните всички премръзнали и изгнили листа на зелето. Отстранете кочана, като издълбаете малка дупка.
Можете да добавите в зелето ябълки, семена от копър, дафинов лист – всичко зависи от вашите предпочитания. Наредете зелето, като в дупките сипвате морска сол.
Зелето трябва да е плътно подредено, между зелките слагайте моркови, които можете да разрежете на две, ако са прекалено едри. Залейте с вода. Оставете да престои на топло, като затиснете с тежест.
Върху повърхността на водата ще се появи пяна с мехурчета, трябва редовно да я отстранявате. Можете да я оставите, но това ще развали вкуса на зелето. Веднъж на три дни претаквайте зелето.
След десетина дни преместете на студено. Най-вкусното кисело зеле се получава в дървени бъчви, които се подготвят по специален начин, за да няма зелето горчив вкус.
Ако вече сте закъснели със слагането на зелето в бидон, можете да правите кисело зеле в малки количества в малко бидонче или дори в тенджера, ако нямате бидон.
Смята се, че ако слагате киселото зеле, когато Луната нараства, то ще стане много по-хрупкаво, отколкото ако се приготви в друго време от месеца. Можете да добавяте ким във водата, той ще ароматизира зелето.
С приготвенето зеле в бидон можете да си спретнете разкошни ястия с кисело зеле, а ако пък още нямате бидон, разгледайте нашите обяви за бидони.
Коментари
Имам въпрос: моето зеле е наполовина станало, държа го на 5 градуса температура и го претакам сравнително редовно. От няколко дни и сока, и зелето са започнали да горчат. Какво да направя?
Поздрави