Киселото зеле е предпочитана разядка за много европейски народи. Благодарение на специфичния му вкус и аромат, хората нямат търпение да дойдат зимните месеци, за да му се наслаждават. Днес ще ви разкажем как да си приготвите сами хубаво кисело зеле у дома.
Преди да започнете трябва да знаете, че за да си направите хубаво кисело зеле, то вие трябва да се съобразите с времето, когато започвате. Препоръчваме да направите вашето кисело зеле след края на месец Октомври до средата на Ноември. В Южните райони на страната е подходящо дори до края на Ноември, но не рискувайте.
Следващият важен въпрос, на който трябва да обърнете внимание е сортът зеле, който ще използвате. Препоръчваме сортовете Кьосе или Балкан. Когато избирате зелето го оглеждайте добре, защото то не трябва да има прогнили или наранени части. Също така трябва да е свежо.
Останалите съставки, с които трябва да се снабдите за приготвянето на вашето превъзходно кисело зеле са морска сол, клонки сминдух или чубрица, хрян и една глава червено цвекло, която да добавите за цвят. Последната, но не и по важност стъпка е снабдяването със съд, в който ще втасва вашето зеле, както и решетка и камък или друга тежест, с която да затиснете зелето.
След като си набавите необходимите продукти и принадлежности, можете да се заемете с приготвянето на вашето зеле. Важно е да почистите много добре съда, който сте предвидили. След това почистете и най-горния слой листа на зелките.
При подреждането на зелето има една специфична особеност, с която трябва да ви запознаем - трябва да подредите зелето плътно едно до друго. Това може да се случи като оставите някои зелки цели, а останалата част нарежете на половинки или четвъртини и ги наредите в празните пространства. Измийте и обелете цвеклото, а след това го нарежете на четвъртини. Измийте и хряна и ги поставете заедно с подправките по средата между зелето.
Следващата стъпка към приготвянето на перфектното кисело зеле е приготвянето на саламурата. На 1 л. вода сложете 40 г морска сол. Така ако водата е 5 литра, вие трябва да сложите 200 г морска сол.
Преварете разтвора и го оставете да се охлади. След като изстине, можете да залеете зелето. Имайте предвид, че саламурата трябва да бъде минимум 10 см над зелето. Когато вече сте приключили и с тази част, поставете и притиснете решетката плътно към зелето и сложете тежкият предмет, който сте избрали, за да притиска достатъчно вашето зеле и да не му позволява да изплува нагоре.
Можете да започнете да претакате киселото зеле от третия ден. През първите 7 дни трябва да правите това всеки ден, на втората седмица го претаквайте през ден, а на третата - 2 пъти в седмицата.
След като изминат около 25 дни, вашето кисело зеле ще бъде готово за употреба. Ако желаете то да издържи повече време, можете да му добавите накрая 1 супена лъжица синапено семе, но задължително го увийте и завържете в чиста марля.
Месец след процеса ще се наслаждавате на невероятния вкус на най-хубавото кисело зеле, направено в домашни условия с минимални усилия. Запомнете и приложете този лесен метод и никога повече няма да го замените с друг.
Вижте и някои идеи за:
Коментари