Кисело зеле, шкембе чорба и баницата със сирене според мнозина са Светата Троица на българската национална кухня. Тези три ястия са неизменна част от българския бит и култура.
За да стане готово киселото зеле за коледния зелник, то трябва да се сложи в края на октомври, началото на ноември. Трябва да имате предвид, че колкото по-студено е времето, толкова по-бавно ще стане.
След като наложите зелките в бидона и ги залеете със саламура, както се приготвя кисело зеле в бидон, трябва да ги затиснете, така че да не изплуват и редовно да ги претакате, докато станат готови.
Добре е след това да добавите няколко корена от хрян или натриев бензоат, за да стопирате процеса на ферментация и да се наслаждавате на свежата туршия чак до пролетта.
Вижте също защо омеква киселото зеле, как киселото зеле да стане по-бързо или научете защо киселото зеле хваща бяло.
Коментари