Gotvach.bg»Съвети»Защо омеква киселото зеле?

Защо омеква киселото зеле?

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
15082386

Киселото зеле е обичан продукт, който си приготвяме сами малко преди Коледа. Има няколко малки трика за хубаво кисело зеле, които ще ни помогнат да постигнем съвършени резултати, ако сме почитатели на киселото зеле.

В някои случаи на домашно приготвени кисели зелеви продукти се появяват процеси на омекване, които влошават вкусовите му качества. Причините за омекване на зелето могат да бъдат няколко.

Защо омеква киселото зеле

Първата причина е периодът на залагането му. Важно е процесът да се работи при ниска температура. Най-добре е зелето да се залага в бидона през месец ноември. Температурата в помещението, където се съхранява бидонът със зелето, също трябва да бъде ниска. По-високите температури предразполагат към развитие на нежелани процеси. Увеличава се броят на бактериите, които започват да развалят зелето и го правят неприятно меко.

Друга важна причина за омекването на киселото зеле е вложеното количество сол. Идеалният зелев продукт се получава при добавяне на 40 г морска сол за всеки литър вода, с която сме покрили зелето. По-малко количество сол на киселото зеле позволява омекване и влошаване на структурата.

Друг проблем настъпва при пропускане на етап претакане, по време на активната ферментация. Претакането е важно за да протече правилно ферментационния процес и да се получат равномерно осолени кисели зеленца.

Не пропускайте да опитате специалитетите от кисело зеле и тази Коледа - сочна капама или бабините зелеви сарми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати