Мнозина си задават въпроса може ли да се яде сурово цвекло. Всъщност цвеклото не просто може, но трябва да се консумира именно в суров вид, защото при кулинарна обработка голяма част от полезните ми свойства се губят.
Коренът на цвеклото, който всъщност консумираме, има силно червен цвят. Той може да се консумира в суров вид под формата на вкусна салата с червено цвекло или под формата на сок от червено цвекло.
В суров вид червеното цвекло има специфичен вкус на пръст, който отблъсква много хора. Но това лесно може да бъде преодоляно с подходящ дресинг. Чудесна идея е да добавите към салатата си с цвекло малко лимонов сок и чесън.
Почитателите на сока от червено цвекло от опит знаят, че той не може да се пие в чист вид и обикновено се разрежда в съотношение 1:1 с прясно изстискан сок от моркови или сок от портокали.
Разбира се, цвеклото е изключително вкусно и когато с него е приготвен студен борш с цвекло, но тогава голяма част от бетаинът, който съдържа, е унищожен.
В суров вид червеното цвекло е богато на магнезий, който стимулира очистителните процеси на черния дроб, жлъчката и далака, както и образуването на нови червени кръвни телца. В суровото цвекло се съдържат и сапонини, които се борят с лошия холестерол, както и витамин U, благодарение на който язвите зарастват, а алергиите изчезват.
Коментари