Куахадата представлява вид млечна извара, която по принцип се прави от овче мляко, но в индустриалното производство за нейната направа се използва краве мляко.
Този вид извара е много популярна в северните региони на Испания лато Астурия, страната на баските, Навара, Арагон, Кастилия и Леон. В Латинска Америка този вид извара е популярна в Колумбия и страните от Централна Америка като Салвадор, Хондурас и Никарагуа.
Как се прави Куахадата
Суровото мляко се затопля и след това се смесва със сирище или с растителни екстракти и се оставя да престои или по-точно да се подсири. Най-често тази извара се прави в дървени съдове, които се наричат "кайку". Тези съдове се нагряват до червено, като придава на изварата леко опушен вкус.
Самата дума "куахада" означава "подсирена" на испански език.
Тази извара най-често се сервира като десерт с мед и орехи или пък със захар. В по-редки случаи се поднася като закуска с плодове или мед.
В Колумбия, поднасят тази извара с меладо, което е много гъст сироп от панела.
В Никарагуа, посоляват тази извара и я използват за различни млечни ястия.
Куахада освен вид извара е и вид прясно сирене, което се приготвя от млечна извара.
Приготвя се много лесно, а готовото сирене може да бъде поднесено като гарнитура към друг десерт или самостоятелно с ядки, захар или мед.
Заради вкусаи текстурата на това сирене, то може да се използва и като заместител на киселото мляко или като овлажнител и сгъставящ агент в печени изделия.
С куахада може да приготвите всички ваши любими рецепти за:
- американски палачинки;
- сладкиши с извара.
Коментари