Кой е казал, че единствено на празници можем да приготвяме курабийки и сладкиши за любимите си хора? Вкусни сладки изкушения можем да правим и в делничен ден, стига да ни остава време. Предлагаме ви три лесни рецепти за курабийки с амонячна сода, които мнозина от нас си спомнят от времето, когато бабините курабийки бяха най-голямата детска радост.
Курабийки със сусам
Необходими продукти: 3 яйца, 200 г свинска мас, 400 г брашно, 200 г пудра захар, 1 ч.л. амонячна сода, сусам
Начин на приготвяне: Първо разбърквате размекнатата мас и захарта, след което добавяте две яйца – едно по едно. Разбивате и добавяте разтворената във вода сода и брашното. Омесете твърдо тесто и разточете лист, който да е с дебелина около половин сантиметър.
Разрежете с различни формички курабийки, след което ги намажете с последното яйце, което сте разбили предварително. Отгоре поръсвате със сусам и печете в умерена фурна.
Следващата рецепта е за сладки с вкус на лимон. Разбийте едно яйце с 1 ч.ч. захар, след което добавете 1 ч.ч. кисело мляко. Към сместа се добавят пакетче амонячна сода, 1 ч.л. сода бикарбонат, 5 с.л. олио и брашно, колкото поеме сместа.
Целта е да забъркате лепкаво тесто в купата, след което със супена лъжица да вземате от сместа и да слагате в тавата, която сте намазали с мазнина. Наредете сладките на разстояние, отгоре посипете със ситно счукани орехи.
Последното ни предложение е курабийки, които можете да слепите две по две с някакъв мармалад. Ако не ви допада идеята, просто ги изпечете и ги похапвайте така, без сладко.
Курабийки с мармалад
Необходими продукти: 4 яйца, 1 пакетче масло, ½ ч.ч. кисело мляко, 1 ½ ч.ч. захар, ½ ч.л. амонячна сода, брашно и кората на лимон
Начин на приготвяне: Разбивате яйцата и прибавяте размекнатото масло, след него и захарта. После сложете млякото със содата и разбъркайте добре. Преди да дойде ред на брашното, добавете ситно настърганата кора на един лимон.
Добавете брашно, колкото е необходимо, за да стане меко тесто. Разточете лист и от него изрежете кръгли курабийки, които нареждате в намазнена тавичка. Изпечете ги в предварително загрята фурна. След като са готови, можете с мармалад да слепите две по две курабийките. Оставете ги няколко часа.
Коментари