Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Трите любими бабини рецепти за бухтички, които обожаваме

Трите любими бабини рецепти за бухтички, които обожаваме

Трите любими бабини рецепти за бухтички, които обожаваме
Снимка: Sevdalina Irikova

Детство мое, реално и вълшебно..., с незабравимите вкусни гозби на баба, които помним и искаме до ден днешен, след много години, макар и пораснали.

Бухтите са една от онези храни, които бабите ни правеха сякаш неповторими - с вълшебен и незабравим вкус.

Ако искате поне малко да се върнете в детските ви години, когато с нетърпение тропахме на масата и чакахме бухтичките на баба, вземете си листче и химикалче, защото ние ви предлагаме трите любими бабини рецепти за бухтички, които обожаваме:

1. Бабините бухти със сирене

Бабини бухтички със сирене

Необходими продукти:

яйца - 2 бр.

кисело мляко - 1/2 кофичка

сода бикарбонат - 1 ч.л.

сирене - 200 г.

брашно

олио за пържене

Начин на приготвяне:

Смесете разбитите яйца с киселото мляко с предварително разтворената в него сода бикарбонат, натрошеното сирене и добавяйте брашно за не много твърдо тесто.

Разточете добре омесеното тесто на кора с дебелина около 1 см. С чаша изрежете кръгчета или други форми и ги изпържете.

2. Бухти на фурна

Необходими продукти:

пудра захар - 200 г

Бухти на фурна

краве масло - 200 г

яйца - 3 бр.

кисело мляко - 1 ч.л.

амонячна сода - 1 ч.л.

брашно - 750 г

олио - 1/2 ч.ч.

смлени орехови ядки - 1 ч.ч.

Начин на приготвяне:

Разбийте пудрата захар с отпуснатото на стайна температура краве масло и яйцата. Прибавете киселото мляко, в което предварително сте сложили амонячната сода. Като бъркате непрекъснато с дървена лъжица, сложете на части пресятото брашно. Трябва да се получи тесто, по-меко от тесто за хляб.

Със супена лъжица, потопена в олиото, откъснете парченца от тестото, оваляйки ги в смлените орехови ядки, и ги сложете в намаслена тава. Печете бухтите в умерена фурна. Тук мога да вметна, че моята баба преди години изпичаше по тая рецепта бухти на сач.

3. Бухти с вода

Необходими продукти:

Бухти с вода

вода - 2 ч.ч., хладка

сода - 1 ч.л. с връх

сол - 1 ч.л.

брашно

мазнина за пържене

Начин на приготвяне:

Смесете хладката или много леко затоплена вода със содата и солта. Прибавете на части предварително пресятото брашно, докато се получи лепкаво тесто. С намаслена супена лъжица гребете от сместа, след което ги пуснете в сгорещена мазнина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest