Детство мое, реално и вълшебно..., с незабравимите вкусни гозби на баба, които помним и искаме до ден днешен, след много години, макар и пораснали.
Бухтите са една от онези храни, които бабите ни правеха сякаш неповторими - с вълшебен и незабравим вкус.
Ако искате поне малко да се върнете в детските ви години, когато с нетърпение тропахме на масата и чакахме бухтичките на баба, вземете си листче и химикалче, защото ние ви предлагаме трите любими бабини рецепти за бухтички, които обожаваме:
1. Бабините бухти със сирене
Необходими продукти:
яйца - 2 бр.
кисело мляко - 1/2 кофичка
сода бикарбонат - 1 ч.л.
сирене - 200 г.
брашно
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Смесете разбитите яйца с киселото мляко с предварително разтворената в него сода бикарбонат, натрошеното сирене и добавяйте брашно за не много твърдо тесто.
Разточете добре омесеното тесто на кора с дебелина около 1 см. С чаша изрежете кръгчета или други форми и ги изпържете.
2. Бухти на фурна
Необходими продукти:
пудра захар - 200 г
краве масло - 200 г
яйца - 3 бр.
кисело мляко - 1 ч.л.
амонячна сода - 1 ч.л.
брашно - 750 г
олио - 1/2 ч.ч.
смлени орехови ядки - 1 ч.ч.
Начин на приготвяне:
Разбийте пудрата захар с отпуснатото на стайна температура краве масло и яйцата. Прибавете киселото мляко, в което предварително сте сложили амонячната сода. Като бъркате непрекъснато с дървена лъжица, сложете на части пресятото брашно. Трябва да се получи тесто, по-меко от тесто за хляб.
Със супена лъжица, потопена в олиото, откъснете парченца от тестото, оваляйки ги в смлените орехови ядки, и ги сложете в намаслена тава. Печете бухтите в умерена фурна. Тук мога да вметна, че моята баба преди години изпичаше по тая рецепта бухти на сач.
3. Бухти с вода
Необходими продукти:
вода - 2 ч.ч., хладка
сода - 1 ч.л. с връх
сол - 1 ч.л.
брашно
мазнина за пържене
Начин на приготвяне:
Смесете хладката или много леко затоплена вода със содата и солта. Прибавете на части предварително пресятото брашно, докато се получи лепкаво тесто. С намаслена супена лъжица гребете от сместа, след което ги пуснете в сгорещена мазнина.
Коментари