Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»3 любими рецепти от полската кухня

3 любими рецепти от полската кухня

Полска кухня

Мнозина считат, че полската кухня е доста традиционна и че трудно могат да бъдат намерени по-нестандартни полски рецепти, но това до голяма степен е заблуда.

Наред с обичайните полски яхнии и засищащи супи има и много други варианти за приготвянето на полски ястия, които биха Ви изненадали.

Ето Ви 3 интересни и апетитни варианта, с които бързо ще се пренесете в полското кулинарно изкуство:

Студена супа за горещи дни

Студена супа от полската кухня

Необходими продукти: 1 кг домати, 1 краставица, 1 л телешки бульон, 2 с. л. ориз, 150 мл сметана, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Нарязаните и обелени домати се сваряват за кратко с 1/2 ч. ч. вода и се пасират. Заливат се с бульона, кипват се отново и се добавя оризът. Вари се докато той омекне, добавя се сметаната и се подправя със сол и черен пипер. Когато супата изстине напълно, към нея се добавя и обелената и нарязана на кръгчета краставица. Украсете с пресни подправки по избор.

Ябълкова салата с лук

Ябълкова салата с лук и картофи

Необходими продукти: 3 глави лук, 2 ябълки (по-кисели), 1 сварен смачкан картоф, няколко стръка ситно нарязани копър и магданоз, 150 мг майонеза, сол и черен пипер на вкус, шепа натрошени орехови ядки

Начин на приготвяне: В купа се смесват нарязаният на тънки филийки лук, който предварително е намачка с малко сол, нарязаните ябълки и картофът. Подправят се пресните подправки, добавя се черен пипер и още малко сол и всичко се разбърква. Салатата се залива с майонезата и се поднася поръсена с ореховите ядки.

Шаран, приготвен по стара рецепта от Краков

Шаран от полската кухня

Необходими продукти: 1 средно голям шаран, 5 глави лук, 1 глава чесън, 2 с. л. стафиди, 150 мг счукани бадемови ядки, сол и черен пипер на вкус, 7- 8 с. л. олио

Начин на приготвяне: Шаранът се измива, отцежда се, нарязва се на едри парчета (така че формата му да може да бъде възстановена), посолява се, подправя се с черен пипер и се оставя да престои така 12 часа.

В около 1 л вода се слагат нарязаните лук, чесън, стафиди, бадеми и олио. Течността се кипва и след около 20 мин към нея се добавя рибата да се вари за 30 мин. След това тя се изважда, отцежда се и се подрежда в чиния, като се спазва формата на риба.

Сосът се прецежда, вари се още няколко минути и с него се залива рибата. Може те да украсите шарана с резенчета моркови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest