Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Сладки с амонячна сода от старите тетрадки

Сладки с амонячна сода от старите тетрадки

Мляко
Комплект коледна кутия и форми за сладки
Практичен аксесоар за вашия дом:
Комплект коледна кутия и форми за сладки
15.00 лв.

Предлагаме ви три рецепти за сладки с амонячна сода – пурички, пръчици и бисквити. Ето какво ви е нужно, за да си ги направите:

Пурички с амонячна сода и мармалад

Необходими продукти: 2 ч.ч. стопена свинска мас, 1 ч.ч. бяло вино, 1 пакетче амонячна сода, 2 -3 с.л. кисело мляко, брашно, мармалад по избор, пудра захар.

Начин на приготвяне: смесвате маста и бялото вино, след което към тях добавяте амонячната сода, която сте разбъркали в киселото мляко. Започнете да добавяте брашно – количеството му е толкова, колкото да се оформи меко тесто.

Кифлички

Разделяте полученото тесто на четири топки и разточвате кора от всяка от тях. Нарежете ги на правоъгълници, след което ги завийте на пурички. Сложете ги в намазнена тава и изпечете, докато порозовеят в умерена фурна. Докато са топли ги оваляйте в пудра захар.

Следващото ни предложение е за пръчици с амонячна сода и аромат на канела. За тях ще трябва да разбиете 70 г масло, 100 г пудра захар и 1 ч.л. канела. Към тях добавете последователно брашно и прясно мляко, в което предварително сте сложили ½ ч.л. амонячна сода.

Брашното е около 300 г, а прясното мляко е ½ ч.ч. Омесете средно меко тесто и разточете лист от него, от който трябва да изрежете пръчиците. Поръсете ги със захар и ги сложете да се изпекат в умерена фурна.

Сода

Последното ни предложение е за домашни бисквитки. Те са трайни, а освен това стават много вкусни. Ето какво е необходимо:

Домашни бисквити

Необходими продукти: 1 ч.ч. захар, 5 яйца, 1 ч.ч. разтопено масло, 1 с.л. амонячна сода, брашно

Начин на приготвяне: разбивате петте яйца, към които добавяте и захарта. Следва да сложите амонячната сода, която сте разтворили в 1 с.л. топла вода и разбийте сместа. Оставете я за два часа. След това добавете маслото и брашното и омесете средно твърдо тесто.

Разделете го на четири части и разточвате всяка част на отделна кора. Изрежете бисквитките с помощта на формички или чаша. Наредете бисквитите в намаслена предварително тава и надупчете всяка с вилица. Печете в умерена фурна до порозовяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest