При приготвянето на любимите сладкиши повечето домакини използват като набухвател бакпулвер, а за хлябовете и хлебните изделия - мая. Всъщност бакпулверът представлява сода бикарбонат (хлебна сода), смесена с лимонтозу, но какво тогава представлява амонячната сода и за какви печива се използва.
Амонячната сода се използва в наши дни много по-рядко, отколкото в миналото, като е почти напълно изместена от бакпулвера. Тя също представлява вид набухвател, който се употребява при печенето на различни тестени десерти. Според някои е вредна или неприятна заради специфичния аромат, който притежава, но истината е, че той бързо изчезва.
Няма конкретно правило при какви печива да бъде използвана амонячната сода, но най-общо казано, тя не се прилага за по-големите десерти като кексове, кейкове и други подобни, защото така ароматът ѝ става твърде силен.
Използва се по-дребните сладки, бисквити, гевречета и особено за курабийките, които по време на печене позволяват на присъщия ѝ мирис да бъде заличен.
Ето и няколко примера в какви печива можете да използвате амонячна сода.
Гевречета с маково семе
Необходими продукти: 3 яйца за тестото и 1 за намазването на гевречетата, 3/4 ч. ч. пудра захар, 1/2 ч. ч. кисело мляко, в което е разтворена 1 ч. л. амонячна сода, 1/2 ч. ч. олио, 2 праха ванилия, маково семе и брашно, колкото е необходимо за замесването на по-твърдо тесто
Начин на приготвяне: Всички продукти се смесват и се разбъркват добре. От така полученото тесто се правят рулца, набрашняват се и се оформят като гевречета, след което се подреждат в тава, намазват се с разбитото яйце, поръсват се с маково семе и се пекат в умерено силна фурна.
Меденки
Необходими продукти: 5 с. л. мед, 1 ч. ч. пудра захар, 1 ч. ч. смлени орехови ядки, 1 ч. л. амонячна сода, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 5 счукани карамфилчета, 1 ч. л. канела и необходимото количество брашно.
Начин на приготвяне: Всички продукти се смесват, като брашното се прибавя постепенно до получаването на гладко и пухкаво тесто. От него се правят малки топчета, които се изпичат в намазнена тава в предварително загрята на 200 градуса фурна. Меденките стават по-вкусни, ако се затворят в подходящ съд и престоят няколко дни.
Още вкусни рецепти за печива: Курабийки с амонячна сода, Амонячни бисквити, Курабийки с локум, Селски курабийки, Медени курабии.
Коментари