Алулоза

Алулоза (Allulose)
Снимка: pixabay.com/

Алулозата (Allulose) е сравнително нов подсладител на пазара. Има вкус и текстура на захар, но съдържа минимално количество калории и въглехидрати. Освен това ранните проучвания показват, че може да осигури някои ползи за здравето. Въпреки това, както при всеки заместител на захарта, може да има опасения относно неговата безопасност и въздействие върху здравето при продължителна употреба.

Какво е алулоза

Алулозата е класифицирана е като рядка захар, тъй като естествено присъства само в няколко храни като пшеницата, смокините и меласата. Някои хора описват алулозата като имаща подобен вкус и текстура на трапезната захар. Тя има около 70% от сладостта на захарта, което е подобно на сладостта на еритритола, друг популярен подсладител.

Подобно на глюкозата и фруктозата, алулозата е монозахарид или единична захар. Обратно, трапезната захар, известна още като захароза, е дизахарид, съставен от глюкоза и фруктоза, свързани заедно. Всъщност алулозата има същата химична формула като фруктозата, но е подредена по различен начин. Тази разлика в структурата пречи на тялото ви да обработва алулозата по начина, по който обработва фруктозата.

Въпреки че около 70% от алулозата, която консумирате, се абсорбира в кръвта през храносмилателния тракт, тя напуска тялото чрез урината, без да се използва като средство за набавяне на енергия от организма. Алулозата също така осигурява само 0, 2–0, 4 калории на грам, което е около 1/10 от калориите на трапезната захар.

Ето малко полезна информация за хора, които имат диабет или следят кръвната си захар по друга причина: Алулозата не повишава нивата на кръвната захар или инсулина.

В допълнение, ранните изследвания показват, че алулозата има противовъзпалителни свойства и може да помогне за предотвратяване на затлъстяването и намаляване на риска от хронично заболяване. Въпреки че някои храни съдържат малки количества от тази рядка захар, производителите също са използвали ензими за превръщане на фруктозата в алулоза през последните години.

Обобщено може да се каже, че алулозата е рядка захар със същата химична формула като фруктозата. Тъй като тялото не я метаболизира, алулозата не изглежда да повишава нивата на кръвната захар или инсулина и осигурява минимални калории.

Предимства на алуозата

Алулоза

Може да помогне за регулиране на кръвната захар: алулозата може да се окаже мощно средство за справяне с диабета. Няколко проучвания, проведени в периода 2022 – 2023, са установили, че може да понижи кръвната захар, да повиши инсулиновата чувствителност и да намали риска от диабет тип 2 чрез защита на произвеждащите инсулин бета клетки на панкреаса.

В проучване, сравняващо ефектите от консумацията на алулоза и целулоза при хора с инсулинова резистентност, групата с алулоза е подобрила инсулиновата чувствителност след 7 седмици. Ранните изследвания също предполагат, че алулозата може да има благоприятен ефект върху регулирането на кръвната захар при хората.

В едно проучване 30 участници без диабет са получили 50 грама доза захароза, последвана от плацебо или алулоза. Групата с алулоза е имала значително по-ниски нива на кръвната захар след 30 минути, отколкото групата с плацебо, въпреки че тази разлика не се поддържа в по-късни времеви точки.

Въпреки че изследванията са ограничени и са необходими повече проучвания при хора с диабет и преддиабет, доказателствата до момента са обнадеждаващи.

Може да увеличи загубата на мазнини

Някои изследвания показват, че алулозата може да помогне за увеличаване на загубата на мазнини, включително нездравословни мазнини по корема, които също са известни като висцерални мазнини. Този тип мазнини са тясно свързани със сърдечни заболявания и някои други здравословни състояния.

В проучване на 121 възрастни корейци, участниците са приемали 4 грама или 7 грама алулоза или плацебо два пъти на ден в продължение на 12 седмици. Групата, приемаща по-голямо количество алулоза, показва значително намаляване на процента и масата на телесните мазнини, включително коремните мазнини. Друго малко проучване на 13 здрави възрастни установи, че приемането на 5 грама алулоза преди хранене изглежда води до подобрен енергиен метаболизъм след хранене, което може да помогне за управление на телесното тегло. Все пак са необходими повече изследвания при хора, преди да могат да се правят заключения.

Може да предпази от затлъстяване на черния дроб

Алулоза и омазнен черен дроб

Проучвания при плъхове и мишки са установили, че в допълнение към предотвратяването на наддаване на тегло, алулозата изглежда намалява складирането на мазнини в черния дроб. Чернодробната стеатоза, по-известна като мастен черен дроб, е тясно свързана с инсулиновата резистентност и диабет тип 2. В едно проучване мишки с дефицит на лептин и затлъстяване получават алулоза и показват по-ниска обща мастна маса и чернодробна мазнина след 15 седмици. Тези промени са настъпили без упражнения или ограничителни диети. В същото време, тъй като алулозата може да насърчи загубата на мазнини в черния дроб и тялото, тя може да предпази от загуба на мускули. В същото изследване на мишки със затлъстяване, алулозата значително намалява мазнините в черния дроб и корема и изглежда предотвратява загубата на чиста маса.

Освен това малко проучване с 90 човека установи, че приемането на алулоза в продължение на 48 седмици намалява затлъстяването на черния дроб с 13%.

Ниско съдържание на калории

Алулозата съдържа приблизително 0, 4 калории на грам (или 1/4 чаена лъжичка), в сравнение с 4 калории на грам в трапезната захар. И тъй като алулозата не се абсорбира от тялото ви така, както захарта, тези мижави фракции калории изобщо не се броят.

Няма ефект върху инсулина

Алулозата не влияе на кръвната ви глюкоза или инсулин, което я прави важен заместител за хора, живеещи с диабет.

Не причинява кариес

Вашият зъболекар ще ви благодари за това. За разлика от захарта, алулозата не се метаболизира в устата ви, което може да помогне за предпазване от кариес и други проблеми със зъбите.

Недостатъците на алулозата

Странични ефекти на алулоза

На този етап няма много проучвания върху хора, които да покажат колко алулоза може да бъде вредна. Въпреки че не са установени много странични ефекти, възможно е, когато се консумира в по-големи количества, алулозата да причини стомашно-чревни разстройства поради лошото си усвояване. В допълнение, някои изследвания показват, че алулозата може да насърчи растежа на определени бактерии, свързани с лошо въздействие върху здравето на червата. И в двата случая алулозата може да причини стомашно-чревни симптоми на дискомфорт, газове или подуване, подобни на тези с други заместители на захарта. Умереността винаги е ключът.

Цена на алулоза

Продуктът е нов, трябва да се произвежда в търговската мрежа и има много положителни качества, които го правят много търсен. Всичко това води до висока цена. В сравнение с други подсладители, алулозата е най-скъпата. Алулозата е почти пет пъти по-висока от цената на трапезната захар, повече от два пъти по-висока от цената на останалите подсладители.

Сладост на Алулоза

Кой трябва да използва алулоза

Алулозата може да бъде добър заместител, ако искате да намалите количеството захар или общия прием на калории. Можете да го използвате за приготвяне на печива, замразени десерти или любимата ви напитка.

Тъй като подсладителят има изключително ниско съдържание на захар, хората на кетогенна или кето диета използват повече алулоза. Хората, които са на кето диета, ядат много малко въглехидрати. Алулозата няма много, така че може да е добър избор за сладкиши, подходящи за кето.

Алулозата също не влияе на кръвната захар или нивата на инсулин. Така че може да бъде добра алтернатива за хора с определени състояния като диабет.

Кой не трябва да яде алулоза

Ако сте алергични към някакъв изкуствен или алтернативен подсладител, трябва да стоите далеч от алулозата. Но алергиите към тези подсладители не са много чести. Експертите все още изучават как постоянното използване на изкуствени или алтернативни подсладители засяга хората.

Някои проучвания свързват употребата на определени заместители на захарта с повишен риск от рак и/или затлъстяване. Повечето от тези изследвания са направени върху животни. Не е известно дали биха имали същия ефект върху хората.

От какво се прави алулоза

Алулозата естествено се среща в няколко храни. Въпреки това търговската алулоза се получава чрез превръщане на фруктозата, която се намира в царевицата и други растения, в алулоза.

Алулозата същата ли е като стевията

И алулозата, и стевията са нискокалорични подсладители, но не са едно и също. Стевия е екстракт от растението Stevia rebaudiana. Алулозата е захар, която се среща естествено в някои храни, включително смокини и пшеница, но може да се направи и от фруктоза като търговски хранителен продукт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен